Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » IZRAELSKI PREMIJER NETANYAHU: Izrael i arapske zemlje raspravljaju o ‘zajedničkom interesnom ratu protiv Irana’

IZRAELSKI PREMIJER NETANYAHU: Izrael i arapske zemlje raspravljaju o ‘zajedničkom interesnom ratu protiv Irana’

netenyahu-iranIzrael i arapske zemlje razgovaraju “kako bi unaprijedili zajednički interes rata protiv Irana” – izjavio je premijer Benjamin Netanyahu, premda je prijevod s hebrejskog jezika značio “borbu”

Obećanje o velikom sukobu na Bliskom istoku donio je izraelski vođa tijekom svog putovanja u Varšavu.

“Odavde idem na sastanak sa 60 ministara vanjskih poslova i izaslanicima zemalja iz cijelog svijeta protiv Irana” – izjavio je Netanyahu, kako je citirao Jerusalem Post.

“Ono što je važno za ovaj sastanak – a taj sastanak nije tajan, jer ih ima mnogo – je otvoreni sastanak s predstavnicima vodećih arapskih zemalja, koji sjede zajedno s Izraelom kako bi unaprijedili zajednički interes rata s Iranom.”

Izraelski premijer boravi u poljskoj prijestolnici kako bi sudjelovao na dvodnevnom međunarodnom forumu o Bliskom istoku koji počinje u srijedu.

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije su nazočni uz Netanyahua i ministre iz zaljevskih kraljevstava.

Međutim, predstavljanje EU-a na tom događaju nije nimalo impresivno jer “teškaši” Njemačka i Francuska nisu željele poslati svoje ministre vanjskih poslova.

Američko izaslanstvo koje predvodi potpredsjednik Mike Pence je u pratnji državnog tajnika Mikea Pompea i Jareda Kushnera, zeta predsjednika Trumpa. Anti-iranske teme Izraela i SAD-a očito dominiraju dnevnim redom foruma.

“Pokušavamo proširiti broj zemalja koje su angažirane i imaju udio u budućnosti mirnog i prosperitetnog Bliskog istoka” – rekao je Brian Hook, posebni predstavnik State Departmenta za Iran.

EU je na skliskom terenu u odnosu na Iran jer je njegova zemlja Poljska domaćin sastanka. Europljani se pokušavaju oduprijeti pritisku sukoba s Iranom koji dolazi iz Washingtona, nadajući se spašavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine s Teheranom.

“Danas iranski narod vidi neke europske zemlje kao lukave i nepouzdane u paktu sa kriminalnom Amerikom. Vlada Islamske Republike Irana mora pažljivo sačuvati svoje odnose s njima” – upozorio je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei prije okupljanja u Varšavi.

Izrael i Iran već su uključeni u “zamjenski” rat u Siriji, gdje izraelska vojska redovito napada ono što naziva “iranskim vojnim ciljevima” u Siriji. Gradeći na temeljima zajedničkog neprijateljstva s Iranom, židovska je država također ušla u ugodne odnose sa Saudijskom Arabijom i njezinim pristašama u zaljevu tijekom proteklog desetljeća.

Je li redovita razmjena prijetnji prerasla u otvoreni rat na Srednjem istoku, kao što Netanjahu čini se obećava, uskoro ćemo vidjeti.

*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,