Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » BRITANSKI ŠEF OBRANE POZIVA NA 3. SVJETSKI RAT: Moramo biti spremni da upotrijebimo ‘veliku silu’ u odmazdi protiv Moskve i Pekinga

BRITANSKI ŠEF OBRANE POZIVA NA 3. SVJETSKI RAT: Moramo biti spremni da upotrijebimo ‘veliku silu’ u odmazdi protiv Moskve i Pekinga

britnaija-ratBritanski šef obrane tvrdi da Ujedinjeno Kraljevstvo mora biti spremno na uporabu “velike vojne sile” protiv Rusije i Kine

Ujedinjeno Kraljevstvo mora biti spremno na uporabu “tvrde moć” protiv Rusije i Kine, izjavio je britanski šef obrane Gavin Williamson, u trenutku dok se London priprema poslati svoj najveći ratni brod, nosač zrakoplova HMS Queen Elizabeth, u južnokinesko more, u misiji za provedbu prava na slobodu plovidbe.

Kako piše RT, ta je izjava u Moskvi doživljena kao “irelevantna” i u službi osiguranja većeg proračuna.
Velika Britanija mora ojačati svoju “ubojitost” i mora biti spremna “koristiti tvrdu moć” kako bi sačuvala svoje interese protiv zemalja poput Rusije i Kine, izjavio je u ponedjeljak državni tajnik za obranu Williamson.

Optužio Rusiju za jačanje vojnog arsenala

Naime, on je održao govor u Kraljevskom institutu United Services u Londonu, tijekom kojeg je optužio “preporođenu” Moskvu za jačanje svog “vojnog arsenala” kako bi bivše sovjetske države poput Gruzije i Ukrajine “vratila u svoju orbitu”.

Šef obrane Velike Britanije napao je također i Peking, upozorivši publiku da Kina “razvija svoju suvremenu sposobnost i komercijalnu moć”.

“Moramo biti spremni pokazati visoku cijenu agresivnog ponašanja, spremni ojačati našu otpornost”, rekao je.

Zabrinjava militarističkih duh izjave

Williamsonova izjava je naišla na podijeljene reakcije u Rusiji. Veleposlanstvo Rusije u Velikoj Britaniji nazvalo je izjavu “potpuno nevažnom” za stvarnost, ali “zabrinjavajućom” zbog militarističkog duha.

“Svakako, prikladno je zaprijetiti društvu s takozvanom ‘ruskom prijetnjom’, odvraćajući ga od relevantnih unutarnjih i vanjskih problema s kojima se Velika Britanija danas suočava”, navodi se u priopćenju veleposlanstva.

“Pored toga, britanski ministar nastoji postići vrlo konkretan cilj s takvim izjavama: slikajući našu zemlju kao ‘agresora’ , pokušava stalno proširiti državno financiranje vojno-industrijskog kompleksa Velike Britanije.”


(net.hr)

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , ,