Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » GUAIDO U INTERVJUU IZREKAO UPITNE ‘ČINJENICE’: ‘Maduro mora otići, a to je podržalo i Vijeće sigurnosti UN-a!’

GUAIDO U INTERVJUU IZREKAO UPITNE ‘ČINJENICE’: ‘Maduro mora otići, a to je podržalo i Vijeće sigurnosti UN-a!’

guaido-venezuelaDa li Guaido čita tuđi recept za okupaciju zemlje ili samo razmišlja svojom glavom baratajući pogrešnim činjenicama?

Je li Caracas ukrao novac od Rusije i je li venecuelanski samoproglašeni vođa Juan Guaido dobio solidnu potporu Vijeća sigurnosti UN-a?

Predsjednik nacionalnog parlamenta i oporbeni čelnik Juan Guaido proglasio se “privremenim predsjednikom” Venezuele prošlog mjeseca, osporavajući autoritet predsjedavajućeg Nicolas Madura.

Guaidovu izjavu poduprle su SAD i njihovi saveznici u Europi i Južnoj Americi. Države, poput Kine, Rusije, Meksika i Irana, i dalje priznaju Madura kao vođu Venecuele.

Guaido je u intarvjuu za RT govorio isključivo španjolski, djelomično pribjegavajući nekim izjavama i “činjenicama” koje su “podigle obrve” javnosti.

Juan Guaido je tvrdio da Vijeće sigurnosti UN-a (UNSC) ne samo da je raspravljalo, već i “podržalo potporu procesa kojeg sada gradimo”.

26. siječnja, Vijeće sigurnosti UN-a se doista sastalo kako bi se pozabavilo krizom u Venezueli, ali nije uspjelo postići jednoglasan sporazum. Kao što je tijelo navelo u izjavi za tisak, članovi vijeća su ostali “podijeljeni” u svojoj procjeni situacije na terenu.

Nikakve rezolucije u prilog Juana Guaidoa i proglašenja “privremenog predsjednika” Venezuele nisu donesene ili čak izglasane.

Zapravo, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres dao je opću izjavu pozivajući “sve aktere na smanjenje napetosti i nastojanja da spriječe nasilje i izbjegnu bilo kakvu eskalaciju”.

Guaido kao samoproglašeni vođa je nastavio i rekao da je “nemoguća humanitarna situacija u Venezueli i da su nove sankcije počele prije tjedan dana.”

“Prije tjedan dana!” – naglasio je. Potonje je ispravno samo ako se uzme u obzir najnoviji krug sankcija koje su SAD uvele 28. siječnja, a koje su bile usmjerene na vladu, kao i na financijski i energetski sektor.

Međutim, Caracas se suočava s nizom ograničenja još od 2014. godine, kada je tadašnji predsjednik Barack Obama potpisao zakon o sankcijama protiv dužnosnika Venezuele. Prvi krug sankcija uslijedio je u ožujku sljedeće godine.

Predsjednik Donald Trump pojačao je gospodarski pritisak na Venezuelu u kolovozu 2017. zabranivši američkim i sluganskim financijskim institucijama poslovanje s državnom vladom i državnom naftnom tvrtkom PDVSA. Još tri kruga sankcija za energetski sektor u Venezueli uvedena su 2018. godine, uključujući zabranu kupnje duga od venecuelanske vlade.

U ispitivanju jesu li inozemne sankcije pogoršale humanitarnu krizu, Juan Guaido je izričito rekao da su sankcije donesene “protiv korumpiranih dužnosnika i lopova”.

Međutim, njegove tvrdnje idu protiv procjene Ujedinjenih naroda. Sankcije “efektivno kompenziraju tešku krizu koja je zahvatila venecuelansko gospodarstvo, povećavajući štetu uzrokovanu hiperinflacijom i padom cijena nafte” – kazao je posebni izvjestitelj UN-a i stručnjak za ljudska prava Idriss Jazairy prije dva tjedna.

I prošle je godine došlo do prilično sumornog predviđanja. U izvješću američke Kongresne istraživačke službe navodi se kako su analitičari “zabrinuti da bi snažnije sankcije mogle pogoršati” gospodarsku krizu u Venezueli.

Također je istaknuto kako se “mnoge skupine civilnog društva u Venezueli protive sankcijama koje bi mogle pogoršati humanitarne uvjete”.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , ,