Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, ZDRAVLJE I MEDICINA » NOVI EKSPERIMENT? Bolest ‘Zombi jelena’ se proširila na čak 24 savezne države u Americi i Kanadu – i sve više i više PRIJETI LJUDIMA

NOVI EKSPERIMENT? Bolest ‘Zombi jelena’ se proširila na čak 24 savezne države u Americi i Kanadu – i sve više i više PRIJETI LJUDIMA

zombi-jelenNeizlječiva infekcija mozga nalik na kravlje ludilo, nazvana “bolest zombi jelena” koja uzrokuje čudno i agresivno ponašanje kod jelena i losova, proširila se preko pola SAD-a – a neki strahuju da će se uskoro pojaviti i kod ljudi

Bolest kroničnog gubitka mozga (CWD) svoju žrtvu pretvara u neusklađenu, zbunjenu i agresivnu životinju, a istovremeno uzrokuje gubitak tjelesne težine i – naposljetku – smrt, što je ovoj bolesti pridalo nadimak bolest “zombi jelena”.

Bolesne životinje hodaju u ponavljajućim uzorcima ponašanja i gube svaki strah od ljudi, te imaju prazan pogled.

Poput bolesti kravljeg ludila, CWD napada mozak i leđnu moždinu i vjeruje se da su uročnik prioni, zarazni proteini koji putuju tjelesnim tekućinama i ostavljaju zarazu koja se može pojaviti i godinama nakon napuštanja tijela domaćina.

Na isti način na koji djeluje bolest “Kravljeg ludila”, barem u početnim danima bolesti. Neki znanstvenici su istaknuli da bi se ova bolest mogla prenijeti na ljude. Drugi vide povijest koja se ponavlja.

“Vjerojatno je da će ljudski slučajevi CWD-a povezani s potrošnjom kontaminiranog mesa biti dokumentirani u narednim godinama” – izjavio je Michael Osterholm, direktor Centra za infektivne bolesti i prevenciju istraživanja Sveučilišta Minnesota.

Moguće je da će broj slučajeva ove bolesti na ljudima biti značajan i da neće biti izolirani događaji.”

Minnesota se trenutno nalazi na udaru najgore epidemija ove bolesti ikada. Bolest je neizlječiva, a njezin dugi period latencije znači da simptomi mogu potrajati i do godinu dana do kada se pojavi – što znači da bi lovac mogao pucati u zdravog jelena i odnijeti ga kući, te napraviti večeru ne znajući da konzumira zaraženo meso.

Dok je kanadsko istraživanje prošle godine pokazalo da su majmuni hranjeni sa mesom zaraženim CWD-om razvili ovu bolest, kanadsko Ministarstvo zdravstva (CDC) samo “preporučuje” smanjeno konzumiranja jelena, a američke agencije za divlje životinje kažu da je konzumiranje virulentne divljači “osobni izbor”.

“Ako bi Stephen King mogao napisati roman o zaraznim bolestima, pisao bi o prionima” – rekao je Osterholm, podsjećajući zakonodavce u Minnesoti da su stručnjaci za javno zdravstvo i rukovoditelji industrije goveđeg mesa dugo odbiijali vjerovati da i krave zaražene “kravljim ludilom” mogu zaraziti ljude – sve dok istraživači nisu potvrdili prisutnost njegove ljudske varijacije bolesti, Creutzfeldt-Jakobove bolesti, kod ljudi koji su jeli zaraženo meso 1996. godine.

Stope infekcije CWD-om su visoke među nekim američkim populacijama jelena i mogu dosgnuti čak 79 posto, navodi CDC.

Čak i u divljini, u nekim područjima više od jedne četvrte jelene zaraženo je bolešću. Izvješće naglašava da je incidencija bolesti “relativno niska” u cijeloj zemlji, ali područja visoke incidencije u Srednjem zapadu zabrinjavaju istraživače, koji žele razviti uređaj za brzo testiranje koji će se koristiti na živim i mrtvim životinjama.

*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , ,