Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » AMERIKA NA APARATIMA: Venezuela će preusmjeriti 500 tisuća barela nafte dnevnog izvoza od SAD-a prema Europi i Aziji

AMERIKA NA APARATIMA: Venezuela će preusmjeriti 500 tisuća barela nafte dnevnog izvoza od SAD-a prema Europi i Aziji

tanker-venezuelaVenezuela će učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi smanjila posljedice američkih sankcija protiv venecuelanskog energetskog giganta PDVSA na globalnom tržištu nafte, rekao je tehnički savjetnik državne tvrtke Ronny Romero

“Da, suočavamo se s novim ilegalnim sankcijama iz SAD-a. Izvozili smo oko 500.000 barela dnevno u SAD. PDVSA će preusmjeriti izvoz prema drugim kupcima u Europi i Aziji” – rekao je Romero.

Romero, koji je nacionalni predstavnik Venecuele u OPEC-u, objasnio je da se europski i azijski kupci ne bi trebali bojati kupnje nafte iz Venezuele jer se sankcije Washingtona odnose samo na američke entitete.

“U svakom slučaju, Rusija i Kina ne mare za sankcije SAD-a” – kazao je, dodajući kako će Venecuela “dati sve od sebe kako ne bi utjecala loše na tržište”.

Washington je prošlog tjedna uveo sankcije protiv državne kompanije PDVSA, zaplijenivši imovinu vrijednu 7 milijardi dolara.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton kazao je da će sankcije, osim toga, utjecati na izvoz vrijedan 11 milijardi dolara u narednoj godini.

SAD kupuje značajnu količinu venecuelanske nafte, prema riječima ministra financija Stevena Mnuchina, koji je kazao kako će sankcije imati “skroman učinak” na američke rafinerije.

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro kritizirao je sankcije SAD-a na kompaniju PDVSA, kazavši kako su ograničenja jednaka ilegalnoj zapljeni.

Venezuela posjeduje jedne od najvećih svjetskih rezervi nafte. Prihodi od nafte čine 98 posto prihoda od izvoza i čak 50 posto BDP-a.

Washington se kladio da zbog sankcija kompaniji PDVSA, Venezuela neće moći izvesti dovoljno nafte, zbog čega će Madurovoj vladi brzo ponestati gotovine.

Istodobno, SAD nastoji prisiliti međunarodno priznanje predsjednika Narodne skupštine Juan Guaida kao novog predsjednika zemlje.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , ,