Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » ‘Znate li vi što je uopće DEMOKRACIJA?’ Erdogan pobijesnio na Ameriku i EU zbog njihovog ‘imperijalističkog’ miješanja u unutarnje poslove Venezuele

‘Znate li vi što je uopće DEMOKRACIJA?’ Erdogan pobijesnio na Ameriku i EU zbog njihovog ‘imperijalističkog’ miješanja u unutarnje poslove Venezuele

erdogan-venezuelaTurski čelnik Recep Tayyip Erdogan ponovno je podržao predsjednika Venezuele Madura, kazavši kako su pokušaji Zapada da ga svrgnu, sve drugo osim demokracije i vladavine prava

“Je li Venezuela vaša?” – upitao je Erdogan, govoreći pred turskim zakonodavcima, ali očito obraćajući se zapadnim zemljama koje podupiru samoproglašenog privremenog vođu Juana Guaidoa.

“Kako vi možete zbaciti osobu koja je došla na predsjedničku dužnost putem izbora? Kako možete predati predsjednička ovlaštenja nekome tko nije čak ni izabran? Znate li što je demokracija?”

Zapad je kazao da traži “nezakonitu odluku”, prema kojoj se želi da predsjednik Nicolas Maduro bude smijenjen s vlasti. Dakle, Turska ne prihvaća “svijet u kojem je moć u pravu”.

Erdogan je naglasio kako smo “protiv tog imperijalističkog stava.”

Ovo nije prvi put da je Erdogan pružio potporu Maduru. Prethodno je turski vođa rekao da se njegov “prijatelj” u Caracasu sučeljava sa “sabotažama gospodarskih ubojica”, koristeći trenutak kako bi obećao jačanje trgovinskih veza između Turske i Venezuele.

Krajem siječnja, kada je kriza bila u punom zamahu, Ankara je kritizirala SAD zbog kontinuiranog miješanja u unutarnje poslove Venezuele. Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu nazvao je Guaidovo samoproglašenje “vrlo čudnim”, dok je Erdogan izrazio solidarnost sa izabranim predsjednikom, javno rekavši: “Maduro, brate, nedaj se!”.

Sam Erdogan je prošao pokušaj državnog udara 2016. godine, za koji Ankara kaže da potječe od američkog svećenika Fethullaha Gulena, kojeg je Washington odbio izručiti Turskoj.

“Nafta” je “jedini i pravi” cilj iza pokušaja američkog državnog udara, kaže venecuelanski ministar vanjskih poslova.

Političke veze između Ankare i Caracasa procvjetale su od 2016. godine, kada je Maduro četiri puta posjetio Tursku. Erdogan je 2018. godine posjetio Venecuelu u obostranom posjetu, što je prvi put u povijesti da turski šef države posjećuje ovu državu.

Turska ima znatne interese u Venezueli, da ne spominjemo dobit od bilateralne trgovine. Venezuela prodaje zlato Turskoj gdje se rafinira i vraća nazad. Turska je također mnogo uložila u venecuelansku državnu naftnu industriju.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,