Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » STIŽE DOMOKRACIJA! Samoproglašeni predsjednik Guaido najavio … ‘Venezuela se ne boji građanskog rata’

STIŽE DOMOKRACIJA! Samoproglašeni predsjednik Guaido najavio … ‘Venezuela se ne boji građanskog rata’

guaido-sadamDok Nicolas Maduro zagorava mir i popušta pod zahtijevima EU i Amerike za prijevremenim izborima, Juan Guaido ima vrlo čudnu retoriku i zagovara put prema građanskom ratu

Lider opozicije u Venezueli Juan Gvaido izjavio je u subotu, tijekom prosvjeda u prijestonici te zemlje Carakasu, da 90 posto žitelja te zemlje želi promjene.

„Ovdje se nitko ne plaši građanskog rata, jer 90 podsto stanovništva želi promjene. Nitko u Venezueli nije spreman da se žrtvuje radi diktatora koji ne može ponuditi narodu nikakva rješenja“ – rekao je Guaido.

Političar je dodao da će se antivladini prosvjedi nastaviti. „Ovaj pokret se ne može zaustaviti. A oni su mislili da će nas zaustaviti zastrašivanjem“, rekao je Guaido.

Lider opozicije je, takođe, saopćio da će u Venezueli biti otvorena tri punkta preko kojih će stizati inozemna humanitarna pomoć toj zemlji.

„Danas objavljujemo prijem humanitarne pomoći od međunarodne koalicije. Imamo tri punkta za prijem pomoći: prvi je Cacuta (kolumbijski pogranični grad), drugi će biti na granici s Brazilom, a treći na otoku u Karipskom moru“, rekao je Guaido.

On je dodao da je između 250.000 i 300.000 žitelja Venezuele u opasnosti da umre od gladi ili zbog nedostatka lijekova.

„Njima će, prije svega, biti upućena ta humanitarna pomoć“, rekao je Guaido i dodao da će u nedjelju biti objavljeno kada će ta humanitarna pomoć početi stizati.

Juan Guaido, predsednik Nacionalne skupštine Venezuele, proglasio je sebe 23. siječnja za privremenog šefa države. Aktualni lider Venezuele Nicolas Maduro je saopćio da je on ustavni predsjednik države, a Guaida je nazvao „američkom marionetom“.

Za lidera Venezuele Guaida su istog dana priznale SAD, kao i druge države. Washington je 28. siječnja uveo sankcije venezuelanskoj naftnoj kompaniji PDVSA, a kasnije je predao Guaidu kontrolu nad dijelom aktive Venezuele u američkim bankama.

Guaidovo samoproglašenje za predsjednika priznale su i europske zemlje, među kojima su Velika Britanija, Njemačka, Španjolska, Nizozemska i Francuska. One su 26. siječnja Nicolasu Maduru postavile ultimatum da u roku od osam dana raspiše vanredne izbore.

Madura su podržale Rusija, Bjelorusija, Bolivija, Iran, Kina, Kuba, Nikaragva, Salvador i Turska. Generalni tajnik Ujedinjenih naroda apelira da se uspostavi dijalog o rješavanju krize u Venezueli.


(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , ,