Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Rusiji i alternativnim medijima zabranjen pristup konferenciji ‘Skupine Lima’ u Kanadi

Rusiji i alternativnim medijima zabranjen pristup konferenciji ‘Skupine Lima’ u Kanadi

lima-skupinaMeđunarodna “Skupina Lima”, koja uključuje 13 zemalja Latinske Amerike i Kanadu, je na svojoj konferenciji počela zabranjivati pristup medijima

Sastanak grupe Lima trebao je početi u ponedjeljak, a Sputnik i ruska tiskovna agencija RIA Novosti službeno su dobile zabranu sudjelovanja na konferenciji.

Sputnik je izvijestio da kanadsko ministarstvo vanjskih poslova u početku nije objasnilo svoje razloge.

Kada je bilo pritisnuto, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova izjavio je kako Sputnik u prošlosti „nije bio srdačan“ s kanadskom ministricom vanjskih poslova Chrystia Freeland. Međutim, brzo pretraživanje otkrilo je da Sputnik nikada nije bio pretjerano kritičan prema kanadskoj ministrici vanjskih poslova otkako je imenovana prije dvije godine.

Zahtjev novinske agencije RIA za pojašnjenjem još nije dobio odgovor.

Skupina Lima ima za cilj smjenu venezuelanskog predsjednika Madura, te je već priznala čelnika oporbe za novog predsjednike.

Dan ranije, latinoameričkom mediju Telesur također je odbijen pristup konferenciji. Telesur je objavio e-mail kanadskog ministarstva u kojem se navodi kako Telesur “NIJE bio akreditiran kao medij”.

Opet, nije dano nikakvo objašnjenje. TeleSur je međutim djelomično financiran od strane venezuelanske vlade, te je jedan od nekoliko medijskih kuća koje bi slomile retoriku protiv Venezuele u mainstream medijima.

Cilj “Skupine Lima” u Venezueli je jednostavan: ukloniti predsjednika Nicolasa Madura s vlasti.

Skupina Lima je sastavljena od 13 latinoameričkih zemalja i Kanade. Skupina je proglasila Madurov reizbor prošlog svibnja “nelegitimnim” i pozvala na nove izbore u Venezueli.

Grupa je također slijedila vodeću ulogu SAD-a u priznavanju oporbenog čelnika Juana Guaida kao privremenog predsjednika Venezuele ranije ovog mjeseca, s Meksikom kao jedinom zemljom koja je nastavila podržavati Madura.

Uoči sastanka u ponedjeljak, kanadski premijer Justin Trudeau razgovarao je s Guaidom telefonom, o potrebi da zemlje Skupine Lima pošalju jasnu poruku o “nezakonitosti Madurovog režima”. Trudeau je također obećao 53 milijuna dolara humanitarne pomoći kako bi ublažio izbjegličku krizu u Venezueli.

Nekadašnje gospodarstvo bogato naftom, zahvaćeno hiperinflacijom i nestašicama, potresao je protuvladin prosvjed ranije ovog mjeseca. Nakon što se Guaido proglasio privremenim predsjednikom prije dva tjedna, Sjedinjene Države su pozvale Madura da podnese ostavku, obećavajući potporu Guaidu, i namećući nove sankcije veneuzanskoj naftnoj industriji pod kontrolom Madrove vlade.

Obraćajući se na televiziji CBS u subotu, američki predsjednik Trump odbacio je pregovore s Madurom, ističući da je vojna intervencija “opcija”, bez daljnjeg razrade.

*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,