Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » Amerika sprema za Venezuelu isti scenarij kao i za Libiju

Amerika sprema za Venezuelu isti scenarij kao i za Libiju

gadafi-maduroSjedinjene Američke Države sabotiraju sve akcije koje za cilj imaju uspostavljanje mira i dijaloga između vlade i opozicije u Venezueli, izjavio je kubanski analitičar Jorge Leganoa u intervjuu

Leganoa je podsjetio na to da je predsjednik Nicolas Maduro već odavno govorio o podrivanju i borio se protiv toga sve do izbacivanja američkih diplomata iz Karakasa.

„Ovu odluku je očigledno donio vrlo teško. Čak i u najtežim trenucima, Hugo Chavez nije u potpunosti prekidao diplomatske odnose“, kaže naš sagovornik.

Maduro je dao 72 sata američkim veleposlanicima da napuste zemlju, ali su oni bez obzira na zahtjev još uvijek na teritoriju Venezuele.

Prema odluci administracije Donalda Trumpa, ovlaštene osobe bi trebale reagirati samo na odluke Juana Guaida, koga oni smatraju privremenim predsjednikom države.

„To što se događa je vrlo ozbiljno, jer lišava obje strane mogućnosti da dođe do dijaloga, i što je još lošije, on se maskira omladinom i studentima u obliku Venezuelanske opozicije, koja je izašla na ulice protestirati“ – rekao je analitičar, istakavši da to što se danas dešava u Venezueli nije legitimno.

Leganoa je podsjetio da je još u travnju 2018. godine na 8. summitu Amerike u Limi, podpredsjednik SAD-a Mike Pence predložio financiranje onih latinoameričkih država koje prihvate građane, izbjegle ili izbačene iz Venezuele.

„SAD su ih iskoristile kako bi cijelom svijetu rastrubile da postoji politička kriza u toj državi, a Venezuela je imala obavezu da odgovori. Tijekom posljednjih tjedana i mjeseci, građani Venezuele se sve više vraćaju u svoju zemlju“ – navodi stručnjak.

Ali, Trumpova administracija je nastavila da potpiruje vatru i 23. siječnja je, osim poticanja različitih ilegalnih akcija uperenih protiv Madura, kao i protestne šetnje, još priznala i Juana Guaida kao predsjednika Venezuele.

„Samoproglašenje Guaida je neustavno. Ustav Venezuele vrlo precizno kaže da zakletvu predsednik može položiti samo pred Narodnom skupštinom ili Vrhovnim sudom, bez obzira na okolnosti“ – kaže sagovornik.

Prema mišljenju eksperta, „isti scenarij“ korišten je tijekm sporne promjene vlasti i vojne intervencije u Libiji 2011. godine, također sa sudjelovanjem američke vojske.

Leganoa smatra da su društvene mreže najjednostavniji način za širenje lažnih vijesti.

„Svojevremeno je održan isti takav ili još brojniji miting, odnosno marš Chavichista – pristalica sadašnje, legitimno izabrane vlasti, međutim, o njemu mediji nisu pisali. Ništa se ne govori o ljudima koji vrijedno rade i pokušavaju živiti novi život“, konstatira analitičar.

Leganoa apelira da se zapitamo koliko dugo će SAD držati Madura u dilemi da li da stavi sav ulog na polje mira ili na polje revolucije.

Zasad je jasno da predsjednik Maduro bira mir.

(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,