Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » IZVIJEŠĆE RAZOTKRILO KATASTROFALNO STANJE: Polovica potencijalnih novaka u Njemačkoj vojsci su nesposobni, nemaju motivacije ili državljanstvo

IZVIJEŠĆE RAZOTKRILO KATASTROFALNO STANJE: Polovica potencijalnih novaka u Njemačkoj vojsci su nesposobni, nemaju motivacije ili državljanstvo

njemacka-regrutacijaNjemačku vojsku ovih dana muče razni problemi, no pojavio se još jedan – pokazalo se da je samo polovica potencijalnih novaka prikladna za službu, otkrio je dnevnik Bild

Drugi su navodno nesposobni ili nemaju njemačku putovnicu.

Loše vijesti o nesavršenom stanju Bundeswehra dolaze redovito, ali čini se da je ovo još jedna razina na putu prema dnu, prema tabloidu Bild am Sonntag. Navodeći interne vojne dokumente, dnevnik piše da samo polovica od 760.000 potencijalnih novaka ima potrebne uvjete da služi u vojsci.

Ostali mladi kandidati nemaju njemačko državljanstvo, ne ispunjavaju minimalne tjelesne standarde ili općenito odbacuju ideju vojnog roka. U međuvremenu, vojska je odbila priznati problem, govoreći Bildu: “Mi smo na pravom putu.”

Stvarnost međutim izgleda mračnije jer je oko 25.000 radnih mjesta u vojsci spremno za ukidanje zbog nedostatka raspoloživog osoblja. Osim toga, svako peto civilno mjesto u Bundeswehru(njemačkj vojsci) je ostalo prazno.

IT profesionalci ili liječnici su najtraženiji u njemačkom Bundeswehru, ali nedostaju i drugi stručnjaci kao što su borbeni vojni ronioci. Međutim, nedostatak osoblja je toliko strašan da vojska regrutira gotovo svakoga tko zadovoljava njihove minimalne uvjete.

Bild je naveo strateški dokument konzultantske kuće “Boston Consulting Group” koji je sastavljen za Ministarstvo obrane, u kojem je navedeno da je samo jedan na četiri podnositelja zahtjeva angažiran 2015. godine.

Bundeswehr je znatno smanjio svoju radnu snagu još od doba Hladnog rata, pogotovo nakon ukidanja vojnog roka u 2011. godini.

Od tada se Ministarstvo obrane bori da napuni vojsku jer njemački građani oklijevaju da se slobodno priključe vojsci.

Nedostatak dostupnih Nijemaca potaknuo je berlinske vojne stratege da bace oko na strance. Bundeswehr sada razmatra mogućnost zapošljavanja državljana EU-a za određene pozicije – a nekonvencionalna ideja izgleda djelotvorna za neke njemačke političare.

Procjenjuje se da u Njemačkoj trenutno živi 530.000 građana EU-a i da bi mogli sastaviti značajnu bazu za zapošljavanje tih građana u njemačkoj vojsci. Međutim, plan je naišao na malo podrške i pohvala od strane drugih zemalja EU, osobito u istočnoj Europi.

Bugarska je kazala kako je zabrinuta zbog mogućnosti da njezina obrazovana mladež bude namamljena u vojni rok u Njemačkj, dok je poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz također kritizirao planove Berlina rekavši da je svaka vojna služba tradicionalno “usko povezana s nacionalnošću”.

Osim toga, Bundeswehr se također bori s velikim problemima u svezi s oružjem. U studenom 2018. godine, vojska je priznala da je od skoro 100 komada opreme koja im je isporučena te godine, samo 38 bilo potpuno operativno.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,