Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » Amerika odbija povući diplomate iz Venezuele nakon što je Maduro prekinuo sve veze sa Washingtonom! Slijedi li ‘Libijski scenarij’?

Amerika odbija povući diplomate iz Venezuele nakon što je Maduro prekinuo sve veze sa Washingtonom! Slijedi li ‘Libijski scenarij’?

venezuela-ambasadaAmerički državni tajnik Mike Pompeo odbio je povući diplomate iz Caracasa, tvrdeći kako vlada koja je prekinula diplomatske odnose sa SAD-om nije legitimna i prijeti “ozbiljnim radnjama” ako je netko bude ugrožen

„Pozivamo venezuelansku vojsku i sigurnosne snage da nastave štititi dobrobit svih venecuelanskih građana, kao i SAD-a i drugih stranih državljana u Venezueli” – rekao je Pompeo u priopćenju u srijedu navečer, dodajući da će SAD „poduzeti odgovarajuće korake kako bi odgovorila svima koji ugrožavaju sigurnost naše misije i njezinog osoblja.”

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro proglasio je sve američke diplomate “persona non grata” u srijedu, nakon što je Washington priznao kao čelnika države – predsjednika opozicije Juan Guaida.

Guaido je međutim izjavio kako želi da američki diplomati ostanu, dobivši priliku za potencijalni diplomatski incident.

Budući da SAD ne priznaju Madurov “režim”, njegova naredba za odlazak američkih diplomata nije legitimna, tvrdio je Pompeo, dodajući kako će Washington voditi diplomatske odnose s Caracasom isključivo preko Guaidove vlade.

Nakon što je Trumpova administracija priznala Guaidoovu vladu, niz američkih saveznika je slijedilo njihov primjer, uključujući većinu zemalja OAS-a i Kanade. Čelnici EU također su podržali pobunjeničku vladu.

Kuba i Bolivija su izrazili podršku Nicolasu Maduru, a Meksiko je rekao da će i dalje „za sada” podržavati Madurov legitimitet.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova rekla je da SAD-ovo „ručno odabiranje” ilegalne vlade u Caracasu savršeno ilustrira pravi zapadni stav prema međunarodnim zakonima i neuplitanje u unutarnje poslove država.
 

 
Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,