Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » RON PAUL: Američki antiraketni štit ‘Ratovi zvijezda’ iz doba predsjednika Ronalda Reagana nikada nije bio razvijen

RON PAUL: Američki antiraketni štit ‘Ratovi zvijezda’ iz doba predsjednika Ronalda Reagana nikada nije bio razvijen

ron-ratoviNova strategija američke proturaketne obrane je borba za vojno-industrijski kompleks, koji će odvesti SAD u još veći dug i može donijeti bijedu zbog poticanja sve više nacija da se uključi u utrku u naoružanju, rekao je bivši američki kongresnik Ron Paul

Ideja o projektilima koji bi se lansirali iz svemira uzrokovala je pravu pometnju i naišla na žešći skepticizam još i u vrijeme nastanka Strateške odbrambene inicijative Ronalda Regana, poznatijom kao “Ratovi zvijezda”.

Planovi za naoružavanje svemira novim slojem senzora koje je Trump otkrio u sklopu njegove administrativne revizije proturaketne obrane je nepotreban i teško provediv projekt kojim će se sigurno obogatiti vojno-industrijski lobi, kazao je Ron Paul za RT.

“Najveći problem ovdje je da će netko zaraditi mnogo novca na tome. To me podsjeća na antiraketni projekt “Ratove zvijezda”.

“Nikada ga nisu doista razvili, ali ljudi su bili uzbuđeni zbog toga” – rekao je Paul, povlačeći paralele između novog projekta predsjednika Donalda Trumpa i programa Strateške obrambene bivšeg predsjednika Ronalda Reagana.

Obraćajući se u Pentagonu u četvrtak, Trump je rekao da je cilj razmještanja raketnih presretača na Aljasku i senzora u svemiru zaustavljanje lansiranja projektila neprijateljskih snaga na njihovom teritoriju.

Paul kaže da je razmjer prijetnje sigurnosti SAD-u pretjeran i ne jamči obranu uz pomoć ekstravagantnih sredstava koja možda neće biti učinkovita.

“Ja sam za to da imam obrambeno oružje ako je potrebno, ali ne mogu sasvim shvatiti opasnost o kojoj oni pričaju o tome da sada moramo ići mnogo dublje u dug da bi pokrenuli nešto što može potrajati mnogo, mnogo godina i postoje pitanja o tome kako će to funkcionirati” – rekao je.

Ovaj ogromni projekt je još jedan način da se još više novca pokloni vojsci, kazao je Paul, ističući da SAD “već svake godine povećava dug za bilijun dolara” i posuđuje novac kako bi platili novi futuristički proturaketni štit.

Državni dug iznosi preko 21 bilijun dolara i nastavlja se povećavati, a federalni deficit predviđen je više od 1 bilijun dolara do 2020. godine.

Iako ostaje vidjeti da li će Kongres odobriti veliko povećanje sredstava koje bi bilo potrebno za provedbu Trumpovog raketnog plana, Paul kaže da je malo vjerojatno da će ga provesti i da će biti gotovo jednako sporan kao i Trumpov granični zid od 5 milijardi dolara koji je pokrenuo opoziv vlade.

“Ali čini se kao da novac koji troše na vojno-industrijski kompleks nikad ne dobiva jednaku pažnju kao neka od tih političkih pitanja” – rekao je Paul.

Obrana, za razliku od drugih političkih pitanja, ima tendenciju prevladavanja stranačkih linija, budući da se “na vojsku troši puno više novaca nego na išta drugo”.

Naravno, također je korisno imati “uobičajene žrtvene jarce u zemlji u kojima su sposobni potaknuti animozitet”.

*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,