Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » ZAŠTO ISIS NE NAPADA IZRAEL: Nakon godina spekulacija i brojnih teorija zavjera, šef IDF-a priznao da je Izrael opskrbljivao sirijske teroriste oružjem

ZAŠTO ISIS NE NAPADA IZRAEL: Nakon godina spekulacija i brojnih teorija zavjera, šef IDF-a priznao da je Izrael opskrbljivao sirijske teroriste oružjem

idf-sirijaZapovjednik izraelske vojske (IDF) u odlasku je slučajno (ili namjerno) otkrio loše čuvanu tajnu izraelske vojske, da su snabdjeveli oružjem “sirijske pobunjenike” (teroriste ISIS-a) koji su se borili protiv vlade predsjednika Bashar Assada

Gadi Eisenkot, koji je u posljednje tri godine bio načelnik Glavnog stožera izraelskih obrambenih snaga, rekao je za Sunday Times u oproštajnom intervjuu da je Izrael bio izravno uključen u sirijski sukob na strani sirijskih pobunjenika, tj. terorista (ISIS), što Tel Aviv prije nije htio priznati, piše The Times.

General, koji se upravo povlači iz vojne službe, rekao je da je Izrael opskrbljivao pobunjenike na granici lakim oružjem u svrhu “samoobrane”.

Dok su izravne veze između sirijskih pobunjenika i izraelskih zapovjednika službeno objavljene po prvi put, godinama su kružile glasine o bliskim vojnim vezama između naoružanih militanata i izraelske vlade.

Časopis za vanjsku politiku izvijestio je u rujnu da je Izrael isporučio oružje i novac prema najmanje 12 terorističkih skupina skrivenih u južnoj Siriji.

Taj dogovor navodno je uključivao izraelske dužnosnike koji su također davali mjesečne naknade od 75 dolara po osobi protuvladinim borcima, uz sredstva koja su njihovi čelnici primili za nabavu oružja na crnom tržištu.

Za uzvrat, od pobunjenika se očekivalo da napadaju Hezbollah i iranske opunomoćenike na dijelu Golanske visoravni okupirane od strane Izraela.

Ta je shema, kako se izvješćuje, bila na snazi tijekom cijele operacije “Good Neighbor”, koja je službeno započela u lipnju 2016., a završena je tek prošlog studenog.

U okviru tog pothvata Izrael je otvoreno pomagao pobunjenicima, ali je tvrdio da je pomoć strogo humanitarna. Izrael je tretirao ranjene sirijske teroriste i njihove obitelji u svojim bolnicama, osigurao oko 1524 tona hrane, 250 tona odjeće, 947.550 litara goriva, kao i ogromnu količinu medicinskog materijala.

Međutim, donedavno je Izrael uporno odbijao bilo kakvo sudjelovanje u pomoći teroristima. Izvješće dnevnika Jerusalem Posta iz rujna o IDF-u kojim se potvrđuje da je Sirijskim pobunjenicima transportirano lako naoružanje, odmah je povučeno sa internetske stranice ovog lista.

List je tada izjavio RT-u da je bio prisiljen ukloniti članak zbog vojne cenzore, očito, “iz sigurnosnih razloga”.

U studenom je general-bojnik Gershon Hacohen, bivši visoki zapovjednik IDF-a, otkrio da se bivši ministar obrane Moshe Ya’alon osobno susreo s grupom sirijskih pobunjenika, ne navodeći vremenski period. Ya’alon je bio izraelski načelnik obrane od 2013. do svibnja 2016. godine.

Izraelska vojska je napokon počela otkrivati opseg svojeg sudjelovanja u sirijskom sukobu, koji je prethodno bio obavijen tajnom.

U intervjuu za New York Times, Eisenkot je priznao kako Izrael vodi opsežnu kampanju bombardiranja čiji je cilj degradiranje iranskog vojnog utjecaja u regiji.

Samo 2018. godine izraelska vojska je u Siriji bacila 2.000 bombi na navodne ciljeve vezane za Iran.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,