Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NASTAVLJA SE PAD U PONOR KOMPANIJE APPLE: Prodaja telefona iPhone manja za 9 milijardi dolara nego što se očekivalo

NASTAVLJA SE PAD U PONOR KOMPANIJE APPLE: Prodaja telefona iPhone manja za 9 milijardi dolara nego što se očekivalo

apple-dionicaŠef kompanije Apple je za to okrivio Kinu i jeftine usluge izmjene baterija svojim korisnicima

Appleove dionice pale su nakon što je izvršni direktor Tim Cook objavio da proizvođač telefona iPhone očekuje pad prihoda od čak 9 milijardi dolara u odnosu na studeni.

On krivi za to pristupačne zamjenske baterija, među ostalim razlozima.

Apple je izjavio da sada očekuje prihod od oko 84 milijarde dolara u prvom tromjesečju 2019. godine, u odnosu na prethodnu procjenu od 89 milijardi dolara sve do 93 milijarde dolara. Tržišta su brzo reagirala na ovu vijesti, te poslalo Appleove dionice u minus 7,5 posto.

Objašnjavajući uzroke revizije i pada, Cook je okrivio gospodarsko usporavanje kontinentalne Kine, koje je ključno tržište za prodaju Appleovih pametnih telefona.

“Iako smo očekivali neke izazove na ključnim tržištima u nastajanju, nismo predvidjeli veličinu gospodarskog usporavanja, osobito u Velikoj Kini – napisao je Cook, ističući da “velikom djelu pada naših prihoda nedostaju naše smjernice, a svake godine u svijetu dolazi do pada pada prihoda kompanije Apple.

Daleko najveća zarada je bila u prodaji telefona iPhone, koji su, prema Cookovom priznanju, odgovorni “za sve manjke u prihodima u našim smjernicama i za mnogo više od cijelog našeg godišnjeg pada prihoda”.

U stvari, prihodi od prodaje proizvoda bez telefona iPhone zapravo su pridonijeli rastu profita od 19%, osim u Kini, gdje se prema Cooku, gospodarstvo ohladilo na sve vrste Appleovih proizvoda (ali ipak, iPhone je bio daleko najgori).

Nastavak trgovinske razmjene između SAD-a i Kine također je odigrao svoju ulogu u smanjenju prodaje Apple-ovih proizvoda u zemlji, izjavio je Cook, navodeći “klimu rastuće neizvjesnosti” između Washingtona i Pekinga.

Ako Apple zaradi 84 milijarde dolara do kraja prvog tromjesečja, to će biti smanjenje više od 4 milijarde dolara u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je kompanija zaradila 88,3 milijarde dolara.

Duboko u Cookovom priznanju se nalazi činjenica da su neki od obožavatelja Applea koji su svake godine kupovali nove uređaje sada “iskorištavali znatno smanjene cijene da zamjene baterije za iPhone”.

Nakon masivnog skandala namjernog usporavanja starijih iPhonea od strane kompanije, Apple je smanjio cijenu zamjene baterija, naplaćujući 29 dolara umjesto 79 dolara u 2018. godini. Program je bio završen do kraja godine.

Korisnici Twittera su se susreli sa Appleovim problemima kroz podsmijeh, a mnogi su istaknuli da su novi modeli masovno precijenjeni, i jedva da imaju bilo kakav tehnološki napredak.

Drugi su savjetovali Cooku da prestane upirati prst na Kinu i umjesto toga popravi nedostatke u Appleovim uslugama i radi na novim proizvodima.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,