Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Europska unija u novom pravilniku zabranjuje korištenje riječi ‘muškarac’

Europska unija u novom pravilniku zabranjuje korištenje riječi ‘muškarac’

juncker-zvonoEuropska unija je u novom pravilniku izbacila iz uporabe riječ “muškarac” u parlamentu kako ne bi uvrijedila manjinske skupine

Dužnosnicima i zastupnicima u Europskom parlamentu nedavno je izdan novi pravilnik pod naslovom „Vodič za engleski jezik: priručnik za autore i prevoditelje u Europskoj komisiji“ (“English Style Guide: A handbook for authors and translators in the European Commission”), u kojem je potaknuto korištenje rodno neutralnih zamjenica.

Drugim riječima, koje riječi mogu i ne mogu govoriti, te se od njih traži da se suzdrže od “generičke upotrebe riječi “muškarac” u svojim govorima.

Prema pravilniku, “Rodno-neutralan ili rodno-uključiv jezik više je nego pitanje političke korektnosti. Jezik snažno odražava i utječe na stavove, ponašanje i percepciju”.

„Velik dio postojećeg zakonodavstva EU-a nije rodno neutralan, a muške zamjenice „on” itd. koriste se općenito kako bi se uključile i žene. Međutim, rodno neutralni jezik danas se preferira gdje god je to moguće.

“U praksi, rodno neutralan govor znači dvije stvari:

- izbjegavanje imenica koje izgledaju kao da pretpostavljaju da će muškarac radije nego žena obavljati određenu ulogu: ‘predsjednik’ je najočitiji primjer;

- izbjegavanje rodno specifičnih zamjenica za ljude koji mogu biti muškarci ili žene.”

Pravilnik kako ga je opisalo tijelo EU-a “nastoji izbjeći fraze koje bi se mogle izazvati predrasude, diskriminaciju, ponižavajuće primjedbe ili implicirati da određeni spol ili društveni spol predstavlja normu.”

Svrha pravilnika je da potakne neseksistički, inkluzivni i fer jezik, tvrdi vodstvo Europskog parlamenta.

Članovi Europskog parlamenta reagirali su na upozorenja o korištenju riječi “muškarac” u pravilniku o rodnoj neutralnosti. Nazvali su ga “apsolutnom glupošću”.
 

 
Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,