Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » Čečenski borci u vojsci Ukrajine otvoreno priznali da imaju veze s Islamskom državom (ISIS)

Čečenski borci u vojsci Ukrajine otvoreno priznali da imaju veze s Islamskom državom (ISIS)

ukrajina-isis“Putin je naš zajednički neprijatelj… On donosi samo zlo!”

Obučeni militanti ISIS-a se bore zajedno s državnom vojskom u europskoj zemlji, izvješćuje britanski Times – ali taj detalj je sakriven u članku koji govori o tome kako je Putin zajednički neprijatelj Ukrajinaca i Čečena

Uokviren kao unutarnji pogled na ono što Čečene tjera da se pridruže Kijevskoj “antiterorističkoj operaciji” protiv odcijepljenih republika na istoku Ukrajine, članak u Timesu ima nekoliko sočnih citata jednog Mansura, člana dobrovoljnog bataljona sastavljenog od Čečena:

“Putin je naš zajednički neprijatelj … On donosi samo zlo.”

Autor članka i veteranski anti-ruski pisac Marc Bennets ponavlja službenu poruku Kijeva i njegovih zapadnih saveznika, nazivajući istočne ukrajinske pobunjenike “podupirateljima Kremlja” i tvrdi kako Moskva priprema veliku invaziju na Ukrajinu.

On također spominje, u jednom dijelu teksta, da su neki od čečenskih boraca u Ukrajini priznali da su trenirali u Islamskoj državi (ISIL) u Iraku i Siriji.

Kijev, piše on, nema službene veze s njima, ali je kritiziran zbog toga što je zatvorio oči pred njihovim postupcima.

Formalnosti na stranu, članak nastavlja o važnijim stvarima kako Ramzan Kadirov, vođa Čečenije “instaliran od strane Kremlja”, nije predstavnik čečenskog naroda.

“Želimo da svijet zna da nisu Čečenci napali Ukrajinu nego Kremlj” – navodi se u izjavi Mansura. “Kadirov i čečenski narod su vrlo različite stvari.”

Kadirov, nadmoćni pristaša Putina u borbi Rusije protiv globalnog terorizma, nije popularna osoba na Zapadu – optužen je za kršenja ljudskih prava, i nalazi se na crnoj listi SAD-a, i općenito opisan kao “Putinov pas”.

Čečenski bataljon u Ukrajini – poznat kao bataljon Sheikh Mansur – djeluje učinkovito i izvan zakona. Njegov vođa, Muslim Cheberloevsky, kaže kako nije podređen vojsci ili policiji – što je zakonski uvjet za bilo koju paravojnu organizaciju u zemlji.

Ipak, u intervjuu 2017. godine govorio je o odličnom odnosu sa vojskom u Kijevu: “Ako postoje poteškoće u jednom ili drugom području, nazovu nas i mi pomažemo.”

Ovo nije prvi put da su se u javnosti pojavile veze Sheikh Mansura sa ISIS-om. U rujnu je Ukrajina izručila jednog od boraca ove grupe u Rusiju, gdje ga je tražio FSB zbog borbe na strani ISIS-a u Siriji.

Ukrajinski nacionalisti, uključujući i neke zakonodavce, bili su ogorčeni odlukom Kijeva da preda njihovog saveznika (borca ISIS-a) “agresorskoj zemlji”.

U međuvremenu, ukrajinska vojska je dobila vojnu pomoć od SAD-a u iznosu od 250 milijuna dolara za 2019. godinu – a povijest Pentagona u kojoj se gubio svaki trag opskrbe oružjem koje se na kraju pojavilo u rukama terorista, će se možda nastaviti, piše RT.com.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,