Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » PRVI PUT U POVIJESTI FOTOGRAFIRANO SMRZNUTO JEZERO NA CRVENOM PLANETU: ESA objavila zapanjujuće SNIMKE ledenog kratera na Marsu

PRVI PUT U POVIJESTI FOTOGRAFIRANO SMRZNUTO JEZERO NA CRVENOM PLANETU: ESA objavila zapanjujuće SNIMKE ledenog kratera na Marsu

mars-vodaEuropska svemirska agencija ESA podijelila je nevjerojatnu kompozitnu sliku koja prikazuje krater na Marsu širine 70 kilometara koji je ispunjen smrznutom vodom, tj. ledom tijekom cijele godine

Budući kolonisti koji se nadaju bijelom Božiću na Marsu bit će donekle razočarani jer je ESA potvrdila da je masa u Korolevom krateru zapravo gusti blok vodenog leda, a ne snijeg.

Ogromna “ledena zamka” široka je 82 kilometra i duboka 2 kilometra, ipak bi mogla biti dobra za klizanje.

Čak još bolje, 2.200 kubičnih kilometara vodenog leda – ima istu zapreminu kao i količina kanadskog jezera Velikog medvjeda – te bi mogla bi biti važna za opstanak budućih kolonista i možda čak omogućiti povratak kući, jer se voda može elektrolizom razdvojiti na vodik i kisik kao raketno gorivo.

Krater se nalazi u sjevernim nizinskim predjelima Marsa u blizini sjevernog pola planeta poznatog kao Olympia Undae zbog valovitog terena ispunjenog dinama.

Led u krateru je zaštićen okolnom topografijom i velikom količinom hladnog zraka koji ga štiti od utjecaja Marsa.

Kompozitna slika snimljena je kamerom Mars Express High Resolution Stereo Camera (HRSC) i zapravo je formirana iz pet različitih “traka”, pri čemu je svaka traka fotografirana tijekom različite orbite dok je sonda Mars Express letjela iznad planete.

Lansirana 2003. godine, ova misija ovog mjeseca obilježava 15-godišnjicu ulaska u orbitu Crvenog planeta.

Ledeni krater dobio je ime po velikom raketnom inženjeru i dizajneru svemirskih letjelica Sergej Korolevu, poznatom kao ocem sovjetske svemirske tehnologije i voditeljem povijesnih misija istraživanja svemira uključujući programe Sputnik, Vostok i Voskhod.

Manje je poznata činjenica da je Korolev desetljećima sanjao o letu na Mars i zapravo je radio na raketi koja bi dovela čovjeka na Crveni planet – a tko zna gdje bi se taj nedovršeni projekt mogao završiti da nije došlo do prerane smrti sovjetskog vizionara 1966. godine.
 


 
Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,