Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » BANKARSKA MAFIJA: Goldman Sachs se suočava sa kaznenim progonom u Maleziji zbog nestanka milijardi dolara iz državnog fonda

BANKARSKA MAFIJA: Goldman Sachs se suočava sa kaznenim progonom u Maleziji zbog nestanka milijardi dolara iz državnog fonda

goldman-bankariMalezija je podnijela kaznenu prijavu protiv banke Goldman Sachs i dvojice bivših bankara zbog pljačke više milijardi dolara iz državnog fonda 1MDB

Američka banka poriče tu optužbu, tvrdeći kako su zavedeni od strane bivše malezijske vlade.

Podružnice bankarskog giganta sa Wall Streeta i njihovi bivši ključni zaposlenici, bivši predsjednik Goldman Sachsa jugoistočne Azije, Tim Leissner i bivši izvršni direktor Roger Ng, optuženi su za organiziranje i trgovanje obveznicama za banku 1MDB, priopćio je malezijsku državni tužitelj Tommy Thomas.

Malezija kaže kako je optuženi otuđio 2,7 milijarde dolara iz 6,5 milijardi dolara vrijednih obveznica, izdanih od strane banke 1MDB i potpisane od strane Goldman Sachsa, u tri odvojene ponude između 2012. i 2013. godine.

Malezija je također podigla optužnice protiv bivšeg zaposlenika banke 1MDB Jasmine Loo Ai Swana i lokalnog financijera Low Taek Jhoa, također poznatog kao Jho Low, koji odbacuje optužbe.

Tužiteljstvo vjeruje kako se dvojac udružio sa Leissnerom i Ngom kako bi podmitio dužnosnike i osigurao izbor i sudjelovanje Goldman Sachsa u tim emisijama obveznica.

Sada Kuala Lumpur želi vratiti otuđenih 2,7 milijuna dolara od Goldman Sachsa, kao i 600 milijuna dolara naknada koje je primila banka.

Tužiteljstvo traži kazne i do deset godina iza rešetaka za svakog optuženog. Novčane kazne mogu iznositi najmanje 1 milijun ringgita (240.000 dolara), prema naplatnim listovima, izvijesito je Reuters.

Milijarde dolara iz malezijskog fonda navodno su se koristile za kupnju raznih stvari… od apartmana na Beverly Hillsu, jahti i privatnih mlažnjaka do umjetnina, u prijevari koja je navodno uključivala i bivšeg malezijskog premijera Najib Razaka.

Budući da je Malezija podnijela optužbe, banka je uzvratila, tvrdeći da je ona bila žrtva malezijskih dužnosnika. Dugogodišnji skandal već je ove godine zakucao prema dolje burzovne dionice banke, koje su pale više od 30 posto.

“Neki članovi bivše malezijske vlade i banke 1MDB lagali su Goldman Sachsu, vanjskom savjetniku i drugima o korištenju prihoda od tih transakcija” – rekao je Goldman u priopćenju koje navode mediji. Dodaje da optužbe ne utječu na njihovu “sposobnost provođenja našeg trenutnog poslovanja na globalnoj razini”.

“Analitičari upozoravaju da je skandal samo vrh ledenog brijega “kriminalnih” djela banke. Unatoč istraživanju u nekoliko zemalja, uključujući i SAD, bez obzira na zločine, načelnici Goldmana nikad neće ići u zatvor, jer su preblizu objema stranama američkog političkog spektra” – izjavio je za RT Jack Rasmus, profesor političke ekonomije na sveučiilštu St. Mary’s Collegeu.

#Također je upozorio da banka vodi svijet prena sljedećoj financijskoj krizi.

*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , , , ,