Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » DANSKA MINISTRICA ZA MIGRACIJE: ‘Somalijci, idite doma i obnovite svoju zemlju’

DANSKA MINISTRICA ZA MIGRACIJE: ‘Somalijci, idite doma i obnovite svoju zemlju’

danska-somalijciDanske vlasti su zaključile su da je situacija u nekim dijelovima Somalije sigurna, te da somalijci više nemaju valjane uvjete za azilom

Nakon pregleda situacije u Somaliji, koja je započela 2017. godine, odobrenja boravka i azila biti će ukinuto za ne manje od 1.000 somalijaca. “Vrijeme je da sada odete kući”, navodi vlada Danske.

“Ako više ne trebate našu zaštitu, i vaš život i vaše zdravlje više nisu u opasnosti u vašoj domovini, naravno, morate se vratiti kući i izgraditi zemlju podrijetla”, izjavila je ministrica za migracije Inger Stojberg za Dr.dk.

Ministrica je također naglasila da je svaki slučaj pažljivo pregledan i da uvijek temelje odluke na činjenicama.

Otkazivanje ili ne obnavljanje odobrenja boravka i azila postalo je moguće jer je Danska 2015. godine promijenila svoj zakon o imigraciji.

Izmjena zakona zapravo je bila usmjerena na Aramejce u svezi s valom zahtjeva za azilom iste godine, ali je također primijenjena i za migrante iz Somalije.

Danska ima sporazum sa Somalijom koja bi kao matična zemlja trebala prihvatiti povratnike u zamjenu za pomoć u izgradnji i jačanju policijskih snaga. Međutim, sporazum vrijedi samo za 12 osoba godišnje.

Somalijcima se nude i velikodušni iznosi, 14.000 eura po odrasloj osobi i 4.200 eura po djetetu, da bi se vratili u svoju domovinu, ali 2017. godine samo 42 imigranta su primila takvu ponudu, a 2018. godine njihov broje je 32.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,