Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Američka mornarica će osloboditi genetski modificirane organizme u ocean i tako potaknuti masovno genetsko zagađenje sa razornim posljedicama

Američka mornarica će osloboditi genetski modificirane organizme u ocean i tako potaknuti masovno genetsko zagađenje sa razornim posljedicama

podmornica-sadZnanost sada više ne razmišlja o genetski modificiranim usjevima i ljudima, već po nalogu američke vojske – sada skreću pozornost na svjetske oceane

Prema izvješću portala Defenseone.com, Pentagon razmatra različite načine kojima će genetički promijeniti morske mikroorganizme u “živi” alat za nadzor koji će biti sposoban za otkrivanje neprijateljskih podmornica, ronilaca i drugih sumnjivih podvodnih objekata.

Vojska također gleda na upotrebu genetskog inženjeringa kako bi stvorila živu kamuflažu u kojoj će organizmi reagirati na njihovu okolinu kako bi izbjegli otkrivanje, zajedno s nizom drugih potencijalno neugodnih primjena.

Iako se takve izmjene mogu činiti kao prednost za nacionalnu sigurnost, velika cijena će biti plaćena – kao što je to uvijek bude slučaj kada znanstvenici mijenjaju genetički dizajn.

Kakve će posljedice masovnog genetskog onečišćenja biti po naše oceane, i kakvi nepovratni i razorni rezultati se mogu stvoriti?

Oslobađanje projektiranih GM organizama bez poznavanja posljedica

Vojne dužnosnike, koji inzistiraju na tome da je ova vrsta istraživanja još uvijek u počecima, podržava Mornarički istraživački laboratorij (NRL).

Detaljno se objašnjava istraživanje:

“Uzmete rasprostranjene morske organizam, poput Marinobacterie, i promijenite njegovu genetsku sekvencu da reagira na određene supstance koje ostavljaju neprijateljski brodovi, ronioci ili oprema. To bi mogli biti metali, ispušni plinovi, ljudska DNK ili neka molekula koja se prirodno ne nalazi u oceanu, ali je povezana s recimo, dizelskim podmornicama. Reakcija bi mogla biti u obliku gubitka elektrona, što bi se moglo otkriti uz pomoć dronova.”

“U znanstvenom kontekstu, možemo primijeniti sposobnost mikroba da otpuštaju elektrone, a zatim upotrijebiti te elektrone da razgovaraju sa nečim poput autonomnog drona”, objasnila je istraživačica NRL-a Sarah Glaven, koji je govorila na gostovanju na Sveučilištu Johns Hopkins.

“Onda možete zamisliti kako se stvara električni signal kad bakterija susreće neku stranu molekulu u svom okruženju.”

Istraživači su već dokazali u laboratorijskom okruženju, da se geni bakterije E. Coli mogu manipulirati kako bi pokazali svojstva koja bi se mogla biti korisna za detekciju podmornica.

Međutim, ova vrsta istraživanja su ograničena jer se ne mora nužno replicirati u morskom ekosustavu u područjima gdje ih trebate za otkrivanje neprijateljskih podmornica.

Ipak, Glaven vjeruje da znanstveni tim može napraviti ove vrste mutiranih morskih organizama za samo godinu dana.

“Razlog zašto mislimo da to možemo postići je zato što imamo tu veliku bazu podataka prikupljenih od uzgoja ovih GMO bakterija u prirodnim sustavima” – istaknula je.

“Dakle, nakon eksperimenata u kojima promatramo genetski potencijal, ekspresiju gena, regulatorne mreže, napravili smo ovu vrstu senzora”.

Nije teško zamisliti kako bi ovaj program genetske manipulacije velikih razmjera mogao stvoriti katastrofalne posljedice – učinke kojima će se naša djeca i unučadi baviti, a koje bi se mogle pokazati nepovratnima.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,