Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » SNIMILI SU NEŠTO ŠTO JOŠ NITKO NIJE SNIMIO: NASA objavila snimak zvuka vjetra na Marsu (AUDIO)

SNIMILI SU NEŠTO ŠTO JOŠ NITKO NIJE SNIMIO: NASA objavila snimak zvuka vjetra na Marsu (AUDIO)

nasa-vjetarPo prvi put, ljudi mogu čuti zvuk vjetra na Marsu zahvaljujući novoj NASA-inoj letjelici koja je dotaknula Crveni planet prije deset dana

Zašto zvuk nije snimljen već prije nekoliko godina NASA-inim roverom Curiosity, agencija nije željela komentirati.

NASA-in novi robot – Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport ili ‘InSight’ dotaknuto je Mars 26. studenog.

Dana 1. prosinca, senzori letjelice InSight su snimili nezgrapne niske šumove uzrokovane vibracijama vjetra, za koje se procjenjuje da puše između između 16 i 24 kilometara na sat. Vjetrovi su bili konzistentni sa smjerom prašine koje je napravila letjelica u slijetanju, koji su promatrani iz orbite, izvještava NASA.

Ono što je još uzbudljivije za fascinantno otkriće letjelice “InSight” je da NASA-in tim nije čak ni planirao snimiti ove nečujne zvukove.

“Snimanje ovog zvuka bilo je neplanirano” – rekao je glavni šef misije letjelice InSight, Bruce Banerdt. “Ali jedna od stvari kojoj je naša misija posvećena je mjerenje kretanja na Marsu, a to prirodno uključuje gibanje uzrokovano zvučnim valovima”.

Vibracije vjetra su detektirala dva osjetljiva senzora na svemirskoj letjelici InSight: senzor tlaka zraka unutar kopljača i seizmometar koji stoji na solarnom panelu.

InSight će služiti kao divovsko uho na Marsu koje će mjeriti bilo kakve zvukove ili tlakove vjetra, potresa, tektonskih pokreta ili vulkana.

Međutim, NASA obećava da će snimiti još čišći zvuk Crvenog planeta u misiji Mars 2020 koji će imati dva mikrofona.

Rover će po prvi put snimiti zvuk vlastitog slijetanja. Također će zabilježiti zvuk vlastitog lasera kako reže različite materijale, što će omogućiti lakše detektiranje materijala na temelju zvuka.

 


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,