Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEORIJE ZAVJERE » NASA OBJAVILA: Na Mjesecu ćemo u roku od 10 godina uspostaviti ljudsku prisutnost

NASA OBJAVILA: Na Mjesecu ćemo u roku od 10 godina uspostaviti ljudsku prisutnost

mjesec-nasaNASA-in znanstvenik je nedavno u video intervjuu priznao da je Amerika uništila tehnologiju za sletanje na Mjesec, ali otkuda je onda došla ova izjava

Dugoročna prisutnost ljudi na Mjesecu izgleda sve vjerojatnija nakon što je NASA otkrila planove za uspostavljanje “kontinuirane prisutnosti” u partnerstvu sa devet privatnih tvrtki za proizvodnju svemirskih letjelica

U narednih 10 godina Komercijalni program pod nazivom “Commercial Lunar Payload Services” ima za cilj poslati godišnje barem dvije letjelice sa teretom na Mjesec, sa ukupnim proračunom od 2,6 milijardi
dolara. NASA vjeruje da bi misije mogle započeti već iduće godine.

Devet tvrtki koje su dobile mjesto za stolom su NASA-ini izvođači, kao što su Lockheed Martin i startupova poput OrbitBeyonda.

“Upravo sada gradimo svemirsku postaju, koju nazivamo ‘Gateway’, koja će biti u orbiti oko Mjeseca – on će izgledati poput ponovno upotrebljivog komandnog modula preko kojeg možemo imati ljudsku prisutnost u orbiti oko Mjeseca” – rekao je NASA-ina Administrator Jim Bridenstine za The Hill.

“Želimo napraviti letjelice koje će sletjeti na Mjesec i koje će se moći ponovno upotrijebiti za veći broj slijetanja na Mjesec.”

“Mislimo da to možemo postići za oko 10 godina, a ta će ideja dokazati sposobnost, veliki rizik, dokazivanje ljudske fiziologije i nastavak prisutnosti prema Marsu”.

Bridenstine je naglasio da plan koji stoji iza programa transportiranja lunarnog tereta treba započeti s malim, znanstvenim i pokusnim teretom prije nego što naposljetku proradi u poslanim misijama.

Oživljeni interes za Mjesec može se djelomično pripisati “Direktivi o svemirskoj politici” predsjednika Trumpa koji gleda na Mjesec kao vitalnu fazu prema postavljanju budućih misija na Marsu.

NASA će objaviti potrebne sposobnosti i zatražiti prijedloge od potencijalnih kompanija koje provode istraživanja svemira. Mjesečeve letjelice će nositi znanstvene pokuse na površinu Mjeseca, kao i tražiti potencijalna mjesta za baze na Mjesecu, najvjerojatnije u zamračenim kraterima na mjesečevim polovima koji su napunjeni smrznutom vodom.

Većina od devet tvrtki koje su odobrene za natječaj kažu da neće biti spremne započeti s radom sve do 2021. godine.

Odabir tih tvrtki će ovisiti o “tehničkoj izvedivosti, cijeni i rasporedu”, međutim, važno je napomenuti da niti jedan od ranih lunarnih modula nije imao ovakve mogućnosti, tako da će rudarenje na Mjesecu morati pričekati neko vrijeme.

Međutim, kada dođu na Mjesečevu površinu, mogu se susresti s nekolicinom poznatih lica. Izraelska tvrtka SpaceIL se nada da će početkom iduće godine poslati robotski modul uz pomoć rakete SpaceX, dok su Indija i Kina objavile planove za slanje robota na Mjesec 2019.

NASA-in znanstvenik je nedavno u video intervjuu priznao da je Amerika uništila tehnologiju za sletanje na Mjesec:

*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , ,