Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » NAJGORA NOĆNA MORA ORGANIZACIJE ‘OPEC’: Irak bi mogao bi biti sljedeća zemlja koja će napustiti monopolistički naftni kartel

NAJGORA NOĆNA MORA ORGANIZACIJE ‘OPEC’: Irak bi mogao bi biti sljedeća zemlja koja će napustiti monopolistički naftni kartel

opec-iranAko sljedeća država bude slijedila potez Katara i izašla iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), bit će to Irak, kaže Michael Cohen, voditelj istraživanja tržišta energije u banci Barclays

“Mislim da se u pogledu svih zemalja OPEC-a, ona zemlja koja se ističe tijekom posljednjih šest do osam mjeseci … je Irak” – izjavio je Cohen za televiziju CNBC, dodajući kako “Irak nije često u skladu sa svojim ciljevima … pa ako ograničenja budu previše stroga, Irak bi mogao u svojem najboljem interesu više ne biti član ove organizacije.”

Irak je 15. članica OPEC-a i drugi po veličini proizvođač nafte u OPEC-u nakon Saudijske Arabije. Više od 90 posto prihoda zemlje dolazi od nafte, prema Međunarodnoj agenciji za energiju.

U listopadu je Irak ispumpao rekordnih 4,76 milijuna barela dnevno (bpd), prema njegovom bivšem ministru za naftu.

Navodeći posjetu ministra energetike Saudijske Arabije Khalid al-Faliha u Bagdadu tijekom posljednja dva mjeseca, Cohen je rekao: “Nismo svjesni prirode tih razgovora, ali očigledno postoji velika zabrinutost zbog onoga što je Irak rekao.”

Mediji su izvijestili kako se Al-Falih susreo sa svojim iračkim kolegama i premijerom Adelom Abdul-Mahdijem kako bi razmotrili sve veću suradnju na području energetike i električne energije.

Nedavno postavljeni ministar nafte u Iraku Thamir Ghadhban izjavio je za medije krajem listopada kako se ispumpava sve više nafte, što je prioritet za zemlju od 38 milijuna ljudi.

Iračka naftna nacionalna kompanija Basra Oil Company planira povećati proizvodnju od 3,2 milijuna bpd-a do 5 milijuna bpd-a u narednih sedam godina.

Irački dužnosnici procjenjuju da im je potrebno 100 milijardi dolara za financiranje obnove domova i infrastrukture, nakon dugog niza godina ratovanja i sankcija.

Nafta će ostati ključan faktor za financiranje rekonstrukcije, kažu stručnjaci, ističući kako Bagdad ima želju za proizvodnjom sve više nafte.

U međuvremenu, dva najveća izvoznika nafte u svijetu, Saudijska Arabija i Rusija, prošlog vikenda su “dogovorili proširenje” sporazuma o ograničavanju proizvodnje i fiksiranju cijena nafte.

Očekuje se da će članice OPEC-a i ne-OPEC-a uskladiti limitiranje proizvodnje nafte kada se sastanu u Beču kasnije ovog tjedna.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (eng. Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC)) je međunarodna organizacija koju tvore Alžir, Angola, Ekvador, Ekvatorska Gvineja, Gabon Irak, Iran, Kuvajt, Libija, Nigerija, Katar, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Venezuela.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , ,