Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NIZOZEMSKI LIBERALNI GLOBALISTI UKLONILI 14 GODINA STAR SIMBOL AMSTERDAMA: ‘Natpis NIJE u duhu (multikulturalne) zajednice!’

NIZOZEMSKI LIBERALNI GLOBALISTI UKLONILI 14 GODINA STAR SIMBOL AMSTERDAMA: ‘Natpis NIJE u duhu (multikulturalne) zajednice!’

amsterdamHoćemo li učiniti sve da bismo bili progresivni ili je politička korektnost jednostavno otišla predaleko?

Jedno od toga dovelo je do uklanjanja natpisa “I Amsterdam” iz nizozemskog glavnog grada, piše Rachael Grealish za britanski portal LADbible.

Ljevičarsko gradsko vijeće odlučilo je ukloniti poznati natpis s obrazloženjem da je bio previše “individualističan”, što god to značilo, te “suprotan progresivnim vrijednostima i duhu zajednice”.

Slogan je prije 14 godina postavljen na Museumplein, amsterdamski trg ispred Rijksmuseuma. U međuvremenu je postao meka za tisuće turista koji svake godine posjete Amsterdam, a sad su njegova slova utovarena na kamion i pospremljena.

Iza inicijative za uklanjanjem stoji Femke Roosma, gradska vijećnica iz redova GroenLinks, socijaldemokratske stranke s desetak posto glasova na nacionalnoj razini.

“Natpis ’I Amsterdam’ poručuje da smo svi individualci u gradu, a mi želimo iskazati nešto drugo, različitost, toleranciju i solidarnost”, objasnila je Roosma.

“Simbol masovnog turizma”

U svojoj nakani da ukloni natpis Roosma nije bila usamljena. Zamjenik amsterdamske gradonačelnice zadužen za financije Udo Kock, inače član socijalno-liberalne stranke D66, rekao je kako već neko vrijeme misli da natpis treba ukloniti.

“Drago mi je da smo sklonili slogan s Museumpleina, jer postao je simbol masovnog turizma i svih negativnosti koje to nosi”, rekao je Kock.

Međutim, nisu svi bili zadovoljni odlukom amsterdamskih gradskih vlasti i mnogi su na društvenim mrežama izrazili svoje neslaganje.

Burne reakcije građana

”Natpis je bio simbol osobnosti i pripadnosti. Čestitam na seratorskoj političkoj korektnosti! Mislio sam da su Nizozemci drukčiji”, napisao je jedan komentator.

”Kad svoju dušu pospremiš u skladište, teško je oteti se dojmu da si izgubio svoju slobodu, zar ne”, pita se drugi.

Među onima koji žele vratiti natpis je i Frits Huffnagel, bivši amsterdamski gradski vijećnik, jedan od inicijatora njegovog postavljanja 2004. godine, koji tvrdi da je slogan predstavljao upravo suprotno od onoga što kritičari misle.

“GroenLinks uopće ne razumije o čemu se ovdje radi. I ja sam dio Amsterdama. Bilo kao stanovnik, kao netko tko putuje do radnog mjesta ili kao posjetitelj. Svi mi zajedno činimo Amsterdam, svi mi želimo pripadati Amsterdamu. To nas spaja kao ljude, ujedinjeni smo oko tog slogana”, objašnjava Huffnagel.

Je li ovo ishitrena odluka? Je li natpis trebalo ukloniti? Promovira li se njime pogrešna poruka? Debata je započela i još traje, no natpis je i dalje u skladištu.


(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,