Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » UKRAJNA ZAHTIJEVA: ‘Turska mora zatvoriti Bospor za ruske brodove zbog incidenta u KerÄu’

UKRAJNA ZAHTIJEVA: ‘Turska mora zatvoriti Bospor za ruske brodove zbog incidenta u KerÄu’

bispor-brodÅ ef ukrajinske mornarice obećao je zatražiti od Turske zatvaranje tjesnaca Bospora za ruske ratne brodove zbog incidenta u KerÄu

Moskva nije bila impresionirana ovim besmislenim prijedlogom, citirajući meÄ‘unarodne zakone koji se odnose samo na zemlje koje su iskljuÄivo u ratu.

“Siguran sam da će meÄ‘unarodna zajednica odluÄiti i priznati da je provedena agresija protiv države Ukrajine” – rekao je u Äetvrtak zapovjednik ukrajinske mornarice, admiral Igor VoronÄenko.

Navodeći to uz pravila Monstrealske konvencije, odnosno Älanku 19., pokuÅ¡at ćemo zatražiti od Republike Turske zatvaranje Bosporskog tjesnaca, i provesti Å¡to je potrebno da Ruse nauÄimo pameti za krÅ¡enje meÄ‘unarodnih pravila” – rekao je ukrajinski admiral.

OdluÄna izjava zasigurno je podigla nekoliko obrva u Moskvi, budući da Älanak koji je spomenut regulira pravila prolaska kroz Bosporski tjesnac za narode koji su trenutno u ratnom stanju. Neki su dužnosnici odbacili prijetnju odma iz prve ruke.

“Želja Kijeva za zatvaranjem Bosanskog tjesnaca legalno je beznaÄajna”, izjavio je rushi vrhovni senator Franz Klintsevich. “Rusija nije u ratu s nikim, i ne planira ići u rat” – naglasio je.

Moskva je osudila incident u KarÄkom tjesnacu kao namjerno “provociranje” koje su organizirale Kijevske vlasti, dok Ukrajina ima svoju verziju dogaÄ‘aja. U nedjelju, Kijev je poslao tri vojna broda kroz KerÄki tjesnac u Azovsko more.

Moskva kaže da plovila nisu tražila pravilno dopuštenje kako bi prošla kroz uski i regulirani tjesnac, a umjesto toga pokušali su se probiti ilegalno i ilegalno uploviti u ruske teritorijalne vode. Zanimljivo je da je šef Ukrajinske mornarice ponosan na ono što su zaplijenjeni brodovi postigli.

“Morali smo pokazati … naÅ¡e lice u KerÄkom tjesnacu i Azovskom moru i pokazati za Å¡to su ti brodovi sposobni” – rekao je VoronÄenko.

Nije sasvim jasno kakve je mogućnosti Kijev uspio pokazati, jer su dva ratna broda i tegljaÄ bili blokirani, presreteni, na njih se pucalo i na kraju su zaplijenjeni od strane ruske pomorske graniÄne straže nakon brojnih zahtjeva i upozorenja koje su ukrajinski mornari oÄito ignorirali.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,