Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Šef britanske vojske izjavio kako je Rusija daleko veća prijetnja od ISIS-a

Šef britanske vojske izjavio kako je Rusija daleko veća prijetnja od ISIS-a

general-vbNovi britanski šef Glavnog stožera kaže kako je Moskva sada veća prijetnja od ISIS-a

Novi šef britanske vojske general Mark Carleton-Smith upozorava da je Rusija “nesporno” veća prijetnja za sigurnost Britanije i njezine saveznike nego islamističke ekstremističke skupine poput Al-Kaide i Islamske države.

Njegovi komentari su došli nakon povlačenja ISIS-a na Bliskom istoku, a mantra “zla Rusija” vraća se u srca i umove britanskih stratega i visokih vojnih dužnosnika.

Osim što Rusija predstavlja konvencionalnu vojnu prijetnju, on također vjeruje da Moskva želi iskoristiti zapadnu ranjivosti na području cyber interneta i svemira.

Moskva je pokazala da je “spremna koristiti vojnu snagu kako bi osigurala i proširila vlastite nacionalne interese” – rekao je general za britanski Telegraph.

U usporedbi s njima, čini se da su islamisti lakša glavobolja.

Carleton-Smith je govorio u javnosti nakon što je posjetio britanske vojnike koji su bili razmješteni u baltičkoj zemlji Estoniji, gdje je također raširena poznata ‘Ruska panika’.

General je dao neke naznake o tome zašto je takozvana “Ruska prijetnja” ponovno porasla. “Fizička manifestacija islamske prijetnje smanjila se s potpunim uništenjem zemljopisnog tzv. Kalifata” – rekao je, preporučujući da će se sada London i njegovi saveznici usredotočiti na Rusiju.

Carleton-Smith, koji je vodio 22. SAS pukovniju tijekom invazije na zapadu Afganistana i Iraka, iznio je ono što se smatra “konvencionalnim vojnim odgovorom” Moskvi – “kroz sposobnost i koherentnost NATO saveza”.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u subotu: “To je svjetonazor zemlje koja je istaknula svoje pravo na korištenje sile proizvoljno bez obzira na rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a”.

Zapravo, neki bi tvrdili da su strahovi nad “zlim Rusima” važni za objašnjavanje ili opravdavanje povećanog državnog proračuna za obranu. To ne bi bio prvi put da je britanska vlada to učinila.

Inače, Velika Britanija je u svojoj povijesti izvršila invaziju na oko 90 posto svjetskih zemalja. Pametnom dosta.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,