Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » SRUŠEN MEDICINSKI MIT: Rak je prije svega metabolički poremećaj, a NE genetski nasljedna bolest

SRUŠEN MEDICINSKI MIT: Rak je prije svega metabolički poremećaj, a NE genetski nasljedna bolest

debljina-rakMnogi od nas su pod pogrešnim dojmom da je dobivanje raka slučaj loše sreće, i da malo možemo učiniti kako bismo spriječili ovu smrtonosnu bolest

Istina je međutim totalno drugačija, i leži u tome da se velika većina karcinoma može izbjeći jednostavnim promjenama načina života kao što su: održavanje zdrave tjelesne težine, ne pušiti, piti alkohola u umjerenim količinama, redovito vježbati i jesti organsku i prirodnu zranu.

Ali, što je s rakom koji je zapisan u našim genima? Nije li istina da postoje neke vrste raka koji su uzrokovani specifičnim mutacijama gena, čineći određene obitelji osjetljivima na bolesti i gotovo neizbježno uzrokujući rak?

Iako je istina da su znanstvenici identificirali mutacije određenih gena poput gena BRCA1 i BRCA2 koji označavaju da postoji predispozicija da određene žene dobiju rak dojke, jajnike i druge vrste, nova studija objavljenu u časopisu Oncotarget nedavno je utvrdila da je rak dojke prvenstveno metabolički poremećaj, a ne genetska bolest.

Oduzimanje hranjivih tvari stanicama je ključni proces za razvoj raka

Istraživanje je provedeno od strane međunarodnog tima od 35 istraživača iz 17 istraživačkih ustanova smještenih u Europi, Brazilu i SAD-u, i bilo je uključeno preko 1.200 volontera.

Već nekoliko desetljeća znanstvenici su uvjereni da su stanice raka metabolički različite od drugih stanica, ali prije nego što je provedeno testiranje masenom spektrometrijom – koja omogućuje istraživačima precizno analiziranje, mjerenje i kvantificiranje tvari pronađenih u krvi – nije bilo moguće dokazati njihove teorije.

Tim je pomoću masene spektrometrije izmjerio nevjerojatno male količine aminokiselina, šećera i lipida u krvi pacijenata s rakom i kontrolnim subjektima.

Oni su bili u mogućnosti da sa 95-postotnom točnošću identificiraju određeni metabolički “potpis” kod bolesnika koji boluju od raka. To ukazuje na to da pacijenti s rakom dojke doživljavaju metaboličke promjene koje ih “predisponiraju” na razvoj bolesti.

U osnovi, istraživači su otkrili da se rak razvija, jer kancerozne stanice koriste energiju na drugačiji način od normalnih, zdravih stanica.

Robert Nagourney, glavni autor studije, objasnio je: “Ovo upućuje na to da rak nije genetska bolest koja proizlazi samo iz mutacija, kao što smo svi bili učeni, već umjesto metaboličkog stanja koje se razvija pod stresom odstranjivanja celularnih hranjivih tvari.”

On je dodao: “Stanice koje ne mogu generirati dovoljno energije zbog nedostatka kisika, šećera ili proteina, što je zajedničko mnogim vrstama raka, koristile su izmijenjene metaboličke puteve kako bi osigurale svoj opstanak. Nažalost, te uzmjene koje provode stanica raka idu na račun pacijenta.”

To ukazuje na to da se, umjesto da ga uzrokuju genetske mutacije, rak dojke se razvija kada stanice posuđuju mutirane hranidbene puteve kao rezultat ograničenja njihove nutritivne opskrbe hranjivim tvarima.

A to je ozbiljno upozorenje da je rak još više povezan s prehranom, kontrolom težine i stilom života nego što smo prethodno mislili.

Istraživački tim smatra da studija nudi novu nadu za prevenciju i ranu dijagnozu raka dojke. Trenutno, više od četvrt milijuna američkih žena ima dijagnosticiranu ovu bolest svake godine, što je rezultiralo preko 40.000 smrti godišnje.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , ,