Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » TRUMP IZGUBIO KOMPAS: Za sve ratove na Bliskom istoku i za rušenje Blizanaca 11. rujna 2001. godine – kriv je IRAN!

TRUMP IZGUBIO KOMPAS: Za sve ratove na Bliskom istoku i za rušenje Blizanaca 11. rujna 2001. godine – kriv je IRAN!

trump-tenkPredsjednik SAD-a neće uvesti sankcije Saudijskoj Arabiji koja je smaknula novinara jer su sklopili unosne poslove

Svijet je opasno mjesto! Iran je, primjerice, odgovoran za krvavi proxy rat protiv Saudijske Arabije u Jemenu, pokušavajući destabilizirati krhki irački pokušaj uspostavljanja demokracije, podržavajući terorističku grupu Hezbollah u Libanonu, podupirući diktatora Bashara al-Assada u Siriji (koji je ubio milijune svojih sugrađana) i mnogo više.

Uz to, Iranci su ubili mnoge Amerikance i druge nevine ljude diljem Bliskog istoka. Iran otvoreno govori, i to žestoko, ‘smrt Americi’ i ‘smrt Izraelu’. Iran je smatran ‘vodećim svjetskim sponzorom terorizma’.

S druge strane, Saudijska bi se Arabija rado povukla iz Jemena ako bi Iranci pristali otići. Odmah bi pružili očajnički potrebnu humanitarnu pomoć. Također, Saudijska Arabija pristala je potrošiti milijarde dolara u predvođenju borbe protiv radikalnog islamskog terorizma.

Samo novac, kakav moral

Nakon mog puta u Saudijsku Arabiju prošle godine, Kraljevina je pristala potrošiti i investirati 450 milijardi dolara u Sjedinjene Države. To je rekordan iznos. Stvorit će stotine tisuća poslova, veliki ekonomski razvoj i mnogo dodatnog bogatstva za SAD.

Od 450 milijardi dolara, 110 milijardi bit će potrošeno na kupnju vojne opreme od Boeinga, Lockheed Martina, Raytheona i mnogih drugih velikih američkih obrambenih tvrtki. Ako budalasto otkažemo te ugovore, Rusija i Kina bile bi ogromne dobitnice i vrlo sretne da preuzmu sve te poslove. Bio bi to sjajan dar njima izravno iz SAD-a.

Zločin protiv Jamala Khashoggija bio je grozan, i naša zemlja neće prijeći preko njega. Uistinu, poduzeli smo snažne korake protiv onih za koje znamo da su sudjelovali u ubojstvu. Nakon nezavisnih istraga, danas znamo mnoge detalje groznog zločina. Već smo sankcionirali 17 Saudijaca za koje se zna da su sudjelovali u ubojstvu gospodina Khashoggija i rješavanju njegova tijela.

Predstavnici Saudijske Arabije kažu da je Jamal Khashoggi bio ‘neprijatelj države’ i član Muslimanskog bratstva, ali moja odluka nije temeljena na tomu – to je neprihvatljiv i grozan zločin. Kralj Salman i prijestolonasljednik Mohammed bin Salman snažno poriču bilo kakvo znanje o planiranju ili izvršenju ubojstva gospodina Khashoggija. Naše obavještajne agencije nastavljaju procjenjivati sve informacije, ali moglo bi biti da je prijestolonasljednik znao za ovaj tragičan događaj – možda jest, a možda i nije!

No, možda nikada nećemo saznati sve činjenice vezane uz ubojstvo novinara Jamala Khashoggija.

U svakom slučaju, održat ćemo naš odnos s Kraljevinom Saudijskom Arabijom. Oni su naš veliki saveznik u vrlo važnoj borbi protiv Irana. Sjedinjene Države namjeravaju ostati čvrsti partner Saudijske Arabije da bi se održali interesi naše zemlje, Izraela i svih partnera u regiji. Naš je vrhovni cilj eliminirati prijetnju terorizma diljem svijeta.

Razumijem da bi neki članovi Kongresa, zbog političkih ili drugih razloga, željeli poći u drugom smjeru – i slobodni su to napraviti. Razmislit ću o idejama koje su mi predstavljene, ali samo ako su konzistentne s apsolutnom sigurnošću Amerike.

Nakon SAD-a, Saudijska Arabija najveći je proizvođač nafte u svijetu. Surađivali su blisko s nama i bili su vrlo prijemljivi na moj zahtjev da se cijena nafte održi na prihvatljivoj razini što je toliko važno za svijet. Kao predsjednik SAD-a, namjeravam osigurati da, u vrlo opasnom svijetu, Amerika slijedi svoje nacionalne interese i čvrsto oponira zemljama koje nas žele povrijediti. Vrlo jednostavno, to se zove Amerika na prvome mjestu!”

Ovo je cijeli iskaz američkog predsjednika Donalda Trumpa na izvješće obavještajaca iz CIA-e, koja je za brutalno ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija optužila saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana.

Izgubio je kompas

Za američkog predsjednika Donalda Trumpa, za sve zločine koje čini Saudijska Arabija kako u Jemenu tako i u Siriji, ali i diljem svijeta dežurni je krivac Iran. Podsjetimo – od 19 terorista koji su napali tornjeve “blizance” u New Yorku 11. rujna 2001. njih čak 17 imalo je saudijsko državljanstvo, a nijedan iransko.

Dakle, Donald Trump neće kazniti Saudijsku Arabiju niti za gnjusni zločin koji je potresao svijet – novinara su izrezali na komade i rastopili ga u kiselini kako bi mu se zameo svaki trag.

Trump je ovom svojom izjavom, koja će vjerojatno ući u povijest, samo najizravnije potvrdio ono što se odavno zna – u visokoj međunarodnoj politici radi se o interesu najmoćnijih država, ma koliko god se one trudile prikazati da rade za opći interes, za širenje demokracije i ljudskih prava.

Trump je svojom izjavom o princu iz pakla bin Salmanu, kao nitko do sada, razotkrio tu istinu. Kakva ljudska prava kad se radi o 450 milijardi dolara koje će Saudijci uložiti u SAD.

“Trump je izgubio moralni kompas te ne skriva koliko je potkupljiv i voli novac” – komentirala je Ilhan Omar, novoizabrana demokratska zastupnica, jedna od dvije muslimanke koje su ušle u novi Kongres.


(vecernji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,