Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA, MEDIJI » ZNANSTVENICI OTKRILI KAKO JE ‘GLOBALNO ZATOPLJENJE’… LAŽ! Zemlja se HLADI, a ne zagrijava – NASA predviđa mini-ledeno doba

ZNANSTVENICI OTKRILI KAKO JE ‘GLOBALNO ZATOPLJENJE’… LAŽ! Zemlja se HLADI, a ne zagrijava – NASA predviđa mini-ledeno doba

nasa-zimaČovječanstvo bi se uskoro moglo suočiti s dugom, hladnom zimom koja bi mogla imati rekordno niske temperature širom svijeta, što će najaviti “mini-ledeno doba”, prema novim znanstvenim istraživanjima NASA-e

Znanstvenik NASA upozorava da nas čeka najstrašnije smrzavanje u modernoj povijesti i da će svijet biti u ledenom zagrljaju, jer Sunce ulazi u jedan od svojih minimuma u kojem će dosegnuti rekordno niske temperature.

Sunčevih pjega nije bilo u gotovo svim prethodnim mjesecima 2018, a ultravioletno zračenje je naglo opalo.

Nova istraživanja pokazuju da najviši slojevi Zemljine atmosfere reagiraju i da velike hladnoće sa rekordno niskim temperaturama tek dolaze.

“Trend hlađenja je očigledan”, tvrdi Martin Mlinchak iz NASA istraživačkog centra “Langley”. ” Visoko iznad Zemljine površine, blizu ruba svemira, naša atmosfera gubi toplinsku energiju.

Ako se sadašnji trendovi nastave, gornji slojevi atmosfere bi uskoro mogli postati rekordno hladni, najhladniji u svemirskoj eri (ili: otkako su počela svemirska istraživanja).”

Instrument “Cyber” na NASA-in satelitu “Timed”, koji prati emisije ugljik-dioksida (CO2) i dušik-oksida (NO) otkrio je ove podatke, dvije supstance koje igraju ključnu ulogu u energetskim bilancama zrakana visini od 100 do 300 kilometara iznad površine naše planete.

Mjerenjem infracrvenog zračenja ovih molekula, “Cyber” može utvrditi toplinsko stanje plina na samom vrhu Zemljine atmosfere, odnosno u sloju kojeg znanstvenici nazivaju termosfera.

“Termosfera se uvijek hladi tijekom Sunčevog minimuma i to je jedan od najvažnijih načina na koji 11-godišnji Sunčev ciklus utječe na našu planetu” – objašnjava Mlinchak.

Kako se jedanaestogodišnji ciklus sunčanih promjena približava kraju, termosfera je blizu toga da bude rekordno hladna.

Mlinchak kaže da bi “se to moglo dogoditi za nekoliko mjeseci”.


(nova.ba)

Filed under: KLIMA, MEDIJI · Tags: , , , ,