Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » EKSKLUZIVNO: Bivši obavještajac agencije CIA otkrio mračni plan američke vlade

EKSKLUZIVNO: Bivši obavještajac agencije CIA otkrio mračni plan američke vlade

phil-giraldiPoslije terorističkih napada 11. rujna 2001. godine, kada je poginulo 3.000 osoba iz 90 država, Vlada SAD je pribjegla upotrebi spornih metoda ispitivanja uz upotrebu mučenja

Bivši službenik američke obavještajne službe Philip Giraldi je izrazio žaljenje što nitko nije odgovarao za zločine koje je počinila CIA, kao i što se ljudi odgovorni za uvođenje metoda mučenja zatvorenika sada nalaze na visoko plaćenim pozicijama u kompanijama koje blisko sarađuju sa CIA-om.

U svom komentaru za Sputnjik, o nedavnim otkrićima koja se tiču činjenice da su američki obavještajci poslije terorističkih napada 11. rujna 2001. godine razmatrali mogućnost upotrebe supstance poznate kao „serum istine“ kako bi iz osumnjičenih izvukli neophodne informacije, doktor Philip Giraldi ističe da je upotreba ovakvih metoda „ratni zločin“.

„U to vrijeme, CIA je imala običaj uhićivati ljude bez valjanog sudskog naloga i slati ih u zemlje gdje su postojali zatvori za mučenje.

Na Tajlandu i u Istočnoj Europi CIA takođe ima specijalne zatvore za “ispitivanje” zatvorenika, zapravo za mučenje“, ističe Giraldi.

Prema Giraldijevim riječima, prava je tragedija što nitko nije odgovarao za počinjene zločine, kao i što određeni stariji službenici odgovorni za utvrđivanje metoda mučenja nisu bili kažnjeni, pa sada, štoviše, rade na visokim pozicijama u firmama koje blisko sarađuju sa obajveštajnim resorom.

Komentar Giraldija je reakcija na objavljivanje čitavog niza dokumenata gdje se mogu naći informacije o tome da je CIA razmatrala upotrebu sedativnog sredstva, koji se koristi za liječenje anksioznog sindroma.

Ovaj preparat se opisuje kao sredstvo koje kod osobe kojoj je ubrizgano izaziva „određeni stupanj amnezije“, što je zapravo kod pacijenata bio „neželjeni efekat“ preparata.

Obaviještajci CIA-e nikada nisu podnijeli službeni zahtjev Ministarstvu pravosuđa sa molbom da se odobri upotreba ovog sredstva sa ciljem „poboljšanja kvalitete ispitivanja“, a zapravo mučenja osumnjičenih, zato što „nisu htjeli pokrenuti još jedno pitanje“, imajući u vidu da je ranije već bila utvrđena upotreba različitih metoda mučenja, poput držanja zatvorenika u suviše malim prostorijama, mučenja vodom ili umjetnog održavanja u budnom stanju.

Poslije terorističkih napada 11. rujna 2001. godine, kada je poginulo 3.000 osoba iz 90 država, Vlada SAD je pribjegla upotrebi spornih metoda ispitivanja uz upotrebu mučenja.

Konkretno, CIA je oformila nekoliko tajnih mesta u inozemstvu, gdje su zatvorenici, osumnjičeni da su sudjelovali u pripremi terorističkog napada, bili ispitivani i mučeni, što apsolutno nije u skladu sa općeprihvaćenim pravnim procedurama i međunarodnim normama.


(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,