Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » NAKON DUGIH 65 GODINA: Sjeverna i Južna Koreja započele rušenje stražarskih postaja na granici

NAKON DUGIH 65 GODINA: Sjeverna i Južna Koreja započele rušenje stražarskih postaja na granici

koreja-granicaVojnici iz Sjeverne i Južne Koreje su zapravo započeli demilitarizirati demilitariziranu zonu, rušeći stražarske postaje koje simboliziraju podjelu poluotoka između Sjeverne i Južne Koreje

U nedjelju su vojnici s obje strane demilitarizirane zone počeli rastavljati 20 stražarskih postaja uzduž zaštićenih i povijesno-političkih napetih granica.

Demonstracijska gesta uklanjanja postaja, oružja i sada samih struktura, zajednički je dogovorena između generala dviju Koreja krajem listopada u nastojanju da se zadovolje ciljevi postavljeni tijekom rujanskog sastanka južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina i vrhovnog vođe Sjeverne Koreje Kim Jong-una.

Dok se vojska prvotno dogovorila o uklanjanju 22 stražarske postaje, kasnije je odlučeno da će svaka strana ostaviti jednu postaju, bez oružja. Sjevernokoreanci žele sačuvati stražarsko mjesto gdje se nekada čuvao toranj na kojem je Kim Jong-un nekad bio, prema Yonhapu.

Iako se ostvaruje određeni napredak, čeka ih još puno posla na obje strane u nadi da će razoružati 38. paralelu. Za Južnu Koreju se navodi da ima ukupno 60 takvih stražarskih postaja, dok ih Sjeverna Koreja ima 160. Granica između njih je jedna od najnaoružanijih područja na svijetu.

Uz uklanjanje stražarskih postaja, generali su se također složili da će zajednički koristiti estuarij rijeke Han na zapadnoj granici poluotoka, što bi omogućilo da civilni brodovi po prvi put plove kroz neutralni vodeni put od 1953. godine.

Koreje su naporno radile, iskoristivši najveći dio odmrzavanja diplomatskih odnosa koje je uslijedilo nakon izbora Moon Jae-ina kao predsjednika Južne Koreje u svibnju prošle godine.

U svibnju su obje strane srušile zvučnike koje su ranije koristile za emitiranje propagande preko granice, a u listopadu su započele uklanjanje brojnih kopnenih mina iz Zajedničkog sigurnosnog područja u Panmunjomu.

Dok se odnosi između Pyongyanga i Seoula poboljšavaju, čini se da prijateljstvo između Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa ne cvate.

Kako u Washingtonu blokiraju svaki pokušaj ublažavanja sankcija koje su zakazane za početak studenog, Sjeverna Koreja je otkazala zakazani sastanak s državnim tajnikom Mikeom Pompeom. Trump je bio tvrdoglav i rekao da Washington neće skinuti sankcije dok Sjeverna Koreja ne postigne “potpunu denuklearizaciju”.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,