Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Venezuela povlači svoje zlato iz Velike Britanije kako bi smanjila ovisnost o američkom dolaru

Venezuela povlači svoje zlato iz Velike Britanije kako bi smanjila ovisnost o američkom dolaru

venezuela-zlatoVenezuelanska vlada želi vratiti oko 550 milijuna dolara u zlatnim polugama iz Engleske banke zbog sve veće zabrinutosti zbog nametanja sankcija od strane Amerike

Caracas planira vratiti 14 tona zlata, koje je dano na čuvanje u Velikoj Britaniji, natrag u Venezuelu, prema neimenovanim javnim dužnosnicima, kako citira Reuters.

Britanski regulator navodno je nastojao pojasniti što Venezuela želi učiniti s zlatom.

Plan o repatrijaciji zlatnih rezervi, koje se čuvaju u Londonu, se navodno raspravlja gotovo dva mjeseca usred povećanih poteškoća u dobivanju osiguranja za pošiljku koja je potrebna za premještanje velike količine zlata.

“Još uvijek pokušavamo pronaći osiguranje, jer su troškovi visoki” – rekao je izvor agenciji.

Vanjskotrgovinska devizna imovina značajno je u padu jer su već nametnute američke sankcije zabranile da se vlada zadužuje na međunarodnim tržištima.

Bijela kuća je prošli tjedan uvela novi krug anti-venezuelanskih sankcija. One zabranjuju građane SAD-a da se bave entitetima i ljudima koji se bave prodajom zlata u Venezueli, koje SAD naziva “korumpiranim i obmanjujućim”.

Južnoameričku zemlju trenutno pogađa jedna od najgorih gospodarskih kriza u povijesti, prolazeći kroz već petu godinu recesije sa godišnjom inflacijom od više od 400.000 posto. Kriza je navodno prisilila gotovo milijun ljudi da pobjegnu u susjedne zemlje.

Caracas drži zalihe zlata u trezorima stranih banaka, što je uobičajena praksa za zemlje u razvoju. U 2011. godini, venezuelanski socijalistički vođa Hugo Chavez povratio je gotovo 160 tona zlata iz SAD-a i nekih europskih zemalja.

Od 2014., Venezuela koristi svoje zlato kao kolateral kako bi dobila milijarde kredita od međunarodnih zajmodavaca.

Kao rezultat toga, rezerve zlata u zemlji bile su značajno iscrpljene. Prema najnovijim podacima iz središnje banke, zalihe zlata su u lipnju pale na 160 tona, sa 364 tona u 2014. godini.

Sporazumi o zamjeni postali su teški za Venezuelu 2017. godine, nakon što je Washington zabranio američkim financijskim institucijama da financiraju tu operaciju.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,