Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST, ZDRAVLJE I MEDICINA » ROBOTSKA OPERACIJA U BOLNICI POŠLA U KRIVOM SMJERU: Prva automatizirana operacija srca u Velikoj Britaniji rezultirala smrću pacijenta

ROBOTSKA OPERACIJA U BOLNICI POŠLA U KRIVOM SMJERU: Prva automatizirana operacija srca u Velikoj Britaniji rezultirala smrću pacijenta

robot-operacijaRobot je oštetio pacijentovu aortu, ozlijedio asistenta i prolio svugdje krv…

Britanska bolnica istražuje uzrok smrti pacijenta nakon prvog kirurškog zahvata srčanog ventila kojem je pomogao robot.

Je li to bio nedostatak obuke kirurga? Rani odlazak nadgledatelja operacije? Loša komunikacija? Ili … sam robot?

Pionirska robotska operacija mitralnog ventila završila je katastrofom sa kaskadom neuspjeha što je rezultiralo smrću umirovljenog dirigenta Stephena Pettitta u bolnici Freeman u gradu Newcastleu, navodi se u nastavku istrage, objavljeno je u Daily Mailu.

Glavni kirurg Sukumaran Nair i pomoćni kirurg Thasee Pillay jedva su se mogli čuti zbog “sitnog” zvuka kojeg je proizvodila robotska konzola na kojoj je radio Nair. Nair je morao vikati kako bi upozorio svog kolegu da je robot, zvan Da Vinci, pogrešno spojio srčani ventil, a zatim ponovno viknuo kad je vidio kako je robot “srušio” jednog od asistenata operacije.

Robot je oštetio pacijentovu aortu, što je rezultiralo špricanjem krvi posvuda, uključujući i na kameru kojom je robot “gledao” pacijenta.

Budući da se operacija otela kontroli, dvojica nadzornika – stručnjaci za robotiku koji su bili normalno prisutni prilikom operacije – nisu bili u operacijskoj sali.

Kirurzi su napustili “slijepog” robota i započeli operaciju kako bi popravili štetu na srcu, ali u tom trenutku Pettittovo srce je bilo već “vrlo slabo”. Umro je par kasnije zbog otkazivanja organa.

Kardio kirurg Kevin Brennan okrivio je nadzornike robota što su otišli prerano, navodeći: “Gubitak te vitalne pomoći bio je veliki udarac u kritičnom trenutku”.

Nair se složio i priznao da je propustio nekoliko treninga s robotom jer je radio na drugim mjestima. Kirurzi trebaju obaviti 40 robotskih operacija na lutkama prije nego što se presele na pacijente.

Nair također nije obavijestio pacijenta o dodanom riziku kao prvi pacijent kirurške operacije takve vrste u Velikoj Britaniji.

Prema savjetodavnom anesteziologu dr. Anthonyu Georgeu, Nair je znao da su nadzornici rano napustili operacijsku dvoranu i ionako odlučiio nastaviti operaciju.

Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije ima 60 kirurških robota u svojim bolnicama i provedeno je uz pomoć njih više od 2.500 operacija – ali nikada na mitralnom srčanom ventilu.

Mrtvozornik Karen Dilks izjavio je da je “vjerojatnije” da bi pacijent preživio konvencionalnu operaciju otvorenog srca.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,