Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Socijalistički san je otišao kvragu: Švedska se suočava sa problematičnom razinom nezaposlenosti među imigrantima

Socijalistički san je otišao kvragu: Švedska se suočava sa problematičnom razinom nezaposlenosti među imigrantima

mladi-imigrantiCilj Švedske da dosegne najnižu stopu nezaposlenosti u Europi sve je više nerealan

U porastu nezaposlenosti mežu EU zemljama, Švedska je pala sa 12. mjesta na 18. mjesto u samo četiri godine.

To je trend koji je suprotan vladinom cilju postizanja najniže stope nezaposlenosti u EU do 2020. godine.

“Ako pogledate nezaposlenost, krivulja u Švedskoj zapravo je pokazala da ide prema gore, dok u mnogim drugim usporednim zemljama pada na razine koje nismo vidjeli u zanjih 40 ili 50 godina” – rekao je Robert Bergqvist, glavni ekonomist banke SEB AB, prenosi Bloomberg.

Švedska središnja banka predviđa da će razina nezaposlenosti u zemlji porasti na 6,6 posto do 2021. godine.

“Trenutačno relativno veliki postotak nezaposlenih osoba su osobe koje u prosjeku imaju nižu stopu traženja posla, primjerice osobe rođene izvan Europe” – kaže stručnjak.

Stručnjaci su zabrinuti zbog relativno visoke razine nezaposlenosti u Švedskoj. Posebno među onima koji su rođeni u inozemstvu, ona je gotovo četiri puta veća nego među izvornim Šveđanima.

“Kada gospodarski rast uspori i krenemo u recesiju, Švedska će biti manje spremna od ostalih zemalja zbog strukturne nezaposlenosti” – kaže Bergqvist.

Ono što je sigurno jest da Švedska ‘gubi’ u grupi država sa najnižom nezaposlenošću, jer se trenutno nalazi na 18. mjestu, daleko iza zemalja poput Poljske, Češke i Mađarske.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,