Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » LAVROV OTKRIO ISTINU: EU na nagovor Amerike izgubila 100 milijardi eura u ekonomskom ‘ratu’ sa Rusijom

LAVROV OTKRIO ISTINU: EU na nagovor Amerike izgubila 100 milijardi eura u ekonomskom ‘ratu’ sa Rusijom

lavrov-sankcijePredsjednik SAD Donald Trump želi poboljšati odnose sa Rusijom, ali ga u tome ometa unutrašnja situacija, smatra ruski šef diplomacije Sergej Lavrov u intervjuu za španjolski list „Pais“

„Donald Trump je u javnim komentarima i u bilateralnim kontaktima više puta govorio da želi normalizirati rusko-američke odnose. Mislim da bi on želio poboljšati atmosferu dijaloga, naći neke dodirne točke o različitim pitanjima, pritom, uopće ne zbog nekih posebnih obzira prema našoj državi“ – rekao je Lavrov.

Ruski ministar je rekao da je Trump pragmatičar, iako su interesi SAD-a njemu na prvom mestu, on razumije da je stabilna suradnja sa Rusijom samim Amerikancima korisnija od beskorisne konfrontacije.

Šef ruske diplomacije objašnjava i što je glavni razlog razilaženja stavova Rusije i zapadnih država u nekim svjetskim problemima.

„Glavni razlog – želja jednog broja zapadnih država da po svaku cijenu sačuvaju lidersku poziciju u međunarodnoj areni, namećući svima i svuda svoju volju i vrijednosti, rješavaju svoje uskogrudne probleme na račun drugih članova međunarodne zajednice“ – objasnio je ministar.

Prema riječima Lavrova, najbolji primjer ove tendencije su Sjedinjene Države pošto Washington, između ostalog „odbija priznati objektivnu realnost da se formira policentrični sustav“.

Američki činovnici vide rusku samostalnost u svjetskoj politici kao prijetnju zapadnoj globalnoj dominaciji.

EU izgubila stotinu milijardi eura zbog antiruskih sankcija

EU, prema nekim procjenama je izgubila od sankcija Rusiji više od sto milijardi dolara, rekao je Lavrov.

„Cifre gubitaka država EU od sankcija su različiti. Prema nekim procjenama, radi se sumi koja je puno veća od 100 milijardi eura. Važno je da to napokon shvate europski političari“ – izjavio je ministar.

Pritom, prema njegovim ocjenama, poslovni krugovi u Europi su svjesni situacije.


(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , ,