Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Iran će slomiti američke sankcije i nastaviti prodavati svoju naftu – predsjednik Rouhani

Iran će slomiti američke sankcije i nastaviti prodavati svoju naftu – predsjednik Rouhani

iran-sankcije

Iran će nastaviti izvoziti svoju naftu i “prekršiti” sankcije koje su Sjedinjene Države ponovno uspostavile u ponedjeljak, rekao je čelnik nacije Hassan Rouhani na državnoj televiziji

“Amerika je željela smanjiti na nulu iransku prodaju nafte”, ali Islamska Republika Iran “će nastaviti prodavati” svoju naftu “i prekinuti sankcije” – upozorio je Rouhani tijekom sastanka s ekonomistima koji je emitiran na državnoj televiziji.

Iranski predsjednik izjavio je kako će zemlja slomiti plan Washingtona za sankcijama na području sektora energetike i bankarstva.

SAD su počele nametati sankcije Teheranu nakon što je predsjednik Donald Trump povukao svoju zemlju iz Zajedničkog opsežnog plana djelovanja (JCPOA) o iranskom nuklearnom programu u svibnju, i taj je sporazum označio “neispravnim u svojoj jezgri”.

U mjesecima koji su doveli do ponovnog uvođenja ograničenja na prodaju iranske nafte, dužnosnici u Washingtonu jasno su pokazali da je njihov cilj eliminirati gotovo sav nacionalni izvoz nafte.

Dok je u kolovozu započeo prvi krug američkih sankcija Iranu, drugi krug službeno je stupio na snagu u ponedjeljak.

To je bio rok koji je Trump dao za prekid poslovanja s Iranom, iako je predsjednik kasnije obećao da će skinuti sankcije za osam zemalja na kupnju iranske nafte, dopuštajući im da postupno smanje nabavu nafte od Islamske republike.

Ranije je američki državni tajnik Mike Pompeo opisao nedavne restriktivne mjere kao “najteže sankcije ikada postavljene” Iranu i hvalio se zbog smanjenja dnevne trgovine nafte.

Teheran je pak nazvao američke prijetnje, da će im ‘srezati’ nacionalni izvoz nafte na nulu, ‘političkim blafom’, a njezino vodstvo obećalo je da će se suprotstaviti svim ograničenjima koje je nametnuo Washington.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,