Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » REVOLUCIONARNA TERAPIJA: Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) proglasila psihodelične droge ‘najnovijom metodom’ za liječenje depresije

REVOLUCIONARNA TERAPIJA: Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) proglasila psihodelične droge ‘najnovijom metodom’ za liječenje depresije

fda-gljivaIstraživači psihodeličnih droga sada mogu preporučivati psilocibin psihijatrijskim bolesnicima

Psilocibin je aktivni sastojak čarobnih gljiva, koji se od sada može upotrebljavati u terapijama koje je upravo odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA)

Psilocibin terapija za liječenje ukorijenjene depresije, koja je zastupljena kod otprilike 50 posto pacijenata s dijagnozom kliničke depresije u SAD-u, dobio je oznaku “Revolucionarna terapija” od strane FDA koja je u osnovi priznala da je ova droga pokazala značajan potencijal u liječenju psihičkih bolesti.

„Revolucionarna terapija je ime koje je dobila ova terapija, kao snažna potvrda potencijala liječenja psilocibinom” – rekao je Robin Carhart-Harris, voditelj Grupe za istraživanje psilocibina na sveučilištu u Lodonu.

Ime “Revolucionarna terapija” je stvoreno 2012. godine kako bi se ubrzalo odobrenje za lijekove koji pokazuju jasnu prednost u odnosu na trenutno dostupne alternative koji se koriste za liječenje ozbiljnih stanja kao i onih opasnih po život.

Iako ne mora nužno značiti da će lijek doći na tržište, to ukazuje na to da Agencija vjeruje da bi daljnja istraživanja bila korisna.

“Ovo je sjajna vijest za pacijente. Mi smo uzbuđeni što smo preuzeli ovaj posao u kliničkim istraživanjima terapije psilocibinom u liječenju tvrdokorne depresije„ – rekao je George Goldsmith, izvršni predsjednik.

Istraživači su predložili stavljanje psilocibina u kategoriju IV. lijekova koja uključuje lijekove kao što su Xanax i Ambien.

U tom kontekstu, opioidi koji se koriste kao lijekovi protiv bolova su trenutno u kategoriji II. lijekova, medicinski korisni ali sa velikim potencijalom zloupotrebe.

FDA još nije ponudila nikakav službeni komentar o ovoj odluci, navodeći povjerljivi status primjene ove “Revolucionarne terapije”.

Psilocibin je trenutno podvrgnut kliničkim ispitivanjima, i ako prođe, FDA će biti prisiljena promijeniti restriktivni Kontrolni status droga (najstrože ograničenje prema američkom zakonu, klasificiranje droga kao vrlo zarazne i bez medicinske uporabe).

“Treba biti jasno da kod psilocibina nema rizika od ozljeda, što je više moguće kod konzumacije u rekreativne nego u medicinske svrhe” – rekao je Matthew Johnson sa medicinskog sveučilišta Johns Hopkins.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,