Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Monsanto tj. Bayer se sada suočava sa više od 8.000 tužbi koje tvrde da njihov herbicid Roundup uzrokuje rak

Monsanto tj. Bayer se sada suočava sa više od 8.000 tužbi koje tvrde da njihov herbicid Roundup uzrokuje rak

monsanto-spricanjeKalifornijski sudac objavio je presudu koja potvrđuje kancerogene učinke glifosata, primarnog aktivnog sastojka u Monsantovom Roundup herbicidu

Sutkinja Vrhovnog suda u San Franciscu Suzanne Bolanos konačno je stala na stranu porote u slučaju Dewayne Johnson, školskog domara koji je razvio tešku i brzu formu ne-Hodgkinovog limfoma od izloženosti herbicidima Roundup i Ranger Pro, dva popularna Monsantova proizvoda (sada u vlasništvu tvrtke Bayer).

Izvorna presuda tražila je od kompanije Bayer da isplati odštetu Johnsonu od 289 milijuna dolara, iako je u naknadnoj žalbi taj iznos smanjen na 39 milijuna dolara. U svakom slučaju, presuda predstavlja važnu odluku jer je to prvi put da je sud presudio u korist tužitelja koji su tužili Monsanto.

Izvješća pokazuju da je sutkinja Bolanos izvorno namjeravala presuditi protiv Johnsona i za Monsanto. No, nakon što je primila pisma od najmanje petorice porotnika koji su je pozvali da podrži njihovu odluku, konačno se složila, postavivši novi presedan protiv sigurnosti Roundupa i glifosata.

“Prema ranijem saslušanju, sudac je imao ideju odbacivanja presude u korist Johnsona” – napisao je brokerski ured u poruci klijentima. “Sada, međutim, sudac je napravio totalni zaokret i potvrdio prethodnu presudu porote.”

Ova presuda je dobra vijest ne samo za Johnsona, već i više od 8.000 sličnih tužbi protiv kompaniju Monsanto-Bayer, od kojih mnoge tvrde da im je nanesena slična šteta prilikom izloženosti glifosatu i Roundup-u.

Izvješća dalje ukazuju na to da je ova jedinstvena odluka sama po sebi donijela ogroman udarac njemačkom kemijskom divu, čije su dionice od tada pale nevjerojatnih 10 posto vrijednosti. To bi se moglo još jednom dogoditi kad se ostatak tužbi probije kroz pravosudni sustav.

“Čak i kod vrlo malih doza izloženosti, glifosat ubija stanice, embrijske i pupčane stanice. Glifozat je povezan s genetskim oštećenjima (mutacijama), uključujući kromosomske aberacije, čak i pri dozama ispod onih koje se priznaju kao “sigurne”.”

“Dokazi koji su bili predočeni sudskoj poroti bili su prilično iskreni” – rekli su Johnsonovi odvjetnici.

Dok američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) i dalje poriče dokaze koji pokazuju da glifosat doista uzrokuje rak, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i International Agency for Research on Cancer (IARC) je još 2015. godine proglasila suprotno, navodeći da glifosat je “vjerojatno kancerogen za ljude”.

NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,