Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » I ONI SU OKRENULI LEĐA AMERICI: Indija krenula u rasprodaju američkih obveznica s ciljem potpore nacionalne valute i kupnje zlata

I ONI SU OKRENULI LEĐA AMERICI: Indija krenula u rasprodaju američkih obveznica s ciljem potpore nacionalne valute i kupnje zlata

indija-bankaNacionalna banka Indije (IRB) počela je rasprodaju državnih obveznica američke riznice, pridruživši se nekolicini zemalja koje su počele rasprodavati američki dug radi jačanja domaćih gospodarstava

Udio Indije u državnom dugu SAD-a postupno je smanjen sa 157 milijardi dolara u ožujku na 140 milijardi dolara krajem kolovoza, prema najnovijem izvješću američke državne riznice.

IRB je trebao prodati američke obveznice na tržištu kako bi zaustavio strmo klizanje svoje valute, rupije.

Nacionalna banka je od travnja prodala i strane devize u vrijednosti od 18,6 milijardi dolara, kako bi učvrstila vrijednost rupije.

Inozemni portfeljni ulagači (FPI) su od travnja povukli više od 10 milijardi dolara svojih ulaganja sa indijskog tržišta. To je rezultiralo da rupija izgubi više od 10 posto vrijednosti u odnosu na dolar.

“Ako novčani tokovi FPI-a ne ožive usred trgovinskog rata u SAD-u, IRB će morati prodati još 10 do 15 milijardi dolara američkih obveznica do ožujka” – rekla je banka Bank of America Merrill Lynch.

Prema njezinom izvješću, moglo bi doći do većeg pritiska na središnju banku Indije za prodaju američkih obveznica kako bi se zadovoljila potražnja za dolarima.

Stručnjaci kažu kako bi IRB mogla koristiti dio prihoda od prodaje američkih obveznica kako bi kupila zlato. Statistika je pokazala da su zalihe zlata u kolovozu porasle na 18,64 milijuna unci sa 18,01 milijuna unci u ožujku 2018. godine.

Likvidiranje suverenih obveznica SAD-a nedavno je postao trend među glavnim vlasnicima američkih obveznica.

Najnoviji podaci pokazali su da je Rusija rasprodala gotovo sve svoje udjele u američkom dugu, smanjivši ih za 84 posto tijekom 2018. godine. Udio turskih američkih obveznica pao je za 42 posto u prvoj polovici ove godine.

Japan i Kina, najveći vlasnici američkih vrijednosnica, također su smanjili svoje udjele u kolovozu. Tokio je smanjio udjele na 1,029 trilijuna dolara, najniže od listopada 2011. godine. Pekinške američke obveznice su pale na 1,165 trilijuna dolara, sa 1,71 trilijuna dolara u srpnju, što predstavlja treći uzastopni mjesec pada.


NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , , ,