Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Na Balkan stižu ukrajinski pilići hranjeni GMO hranom?!

Na Balkan stižu ukrajinski pilići hranjeni GMO hranom?!

gmo-piliciUkrajinski Tajkun Jurij Kosjuk, vlasnik kompanije MHP, preko „Perutnine Ptuj“ će poslovati u Srbiji. Stočna hrana u Ukrajini najvećim dijelom potiče od GMO zrna soje i kukuruza, pa je jeftinija

Ukrajinska kompanija MHP, u vlasništvu tajkuna Jurija Kosjuka, „teškog“ 1,16 milijardi eura, na korak je do preuzimanja slovenskog prehrambenog giganta „Perutnina Ptuj“, koja je vlasnik i srpskog „Topika“ iz Bačke Topole, pišu Novosti.

Iako su Ukrajinci već objavili i službeno da su preuzeli ovu kompaniju, čekaju se reakcije Slovenije, ali i regulatornog tijela koji se bavi monopolom. Ukrajinska grupacija predala je zahtjev za odobrenjem i kod srpske Komisije za zaštitu konkurentnosti.

Od „Perutnine“, koja je u zemlji vlasnik tvornice „Topiko“, živi oko 700 obitelji u Srbiji. Čak 70 posto „Perutninine“ proizvodnje u Srbiji čine lokalni dobavljači. Dolaskom novog vlasnika moguće je da će se ta politika promijeniti, naročito ako se zna da se poslovni model MHP grupacije bazira isključivo na jeftinoj proizvodnji pilića u Ukrajini.

Problem genetički modificirane hrane u Ukrajini nije najbolje reguliran, pa stočna hrana najvećim dijelom potiče od GMO zrna soje i kukuruza.

„Proizvođači su dužni obavijestiti kako je nešto i čime hranjeno, ali životinje koje su jele GMO hranu, a mi to kao druga ruka konzumirali, ni po kojoj regulativi EU se ne računaju kao GMO proizvod“ – kaže profesor Miša Dimitrijević, genetičar sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

„Trebala bi se stavljati deklaracija, ali mislim da u mnogim zemljama EU nije zabranjeno hraniti životinje GMO hranom. Teško je i da se kontrolira takvo meso, da se otkrije šta je životinja jela, teoretski je moguće ali to se ne radi. Generalno, ne možemo znati što je životinja jela, a sumnjam da itko to i kontrolira“ – kaže Dimitrijević.

I dok je proizvođačima pilića u Srbiji glavni adut to što je u Srbiji zabranjen promet, prodaja i sve što ima veze sa GMO, stručnjaci objašnjavaju da je nije isključeno da dobar dio mesa, koje se uvozi u zemlju, potiče od životinja hranjenih GMO stočnom hranom. A to je gotovo nedokazivo.

„Prema službenom godišnjem izvještaju ove ukrajinske kompanije, u 2017. cijena proizvodnje po kilogramu pilećeg mesa iznosila je 1,07 eura, dok ’Perutninu‘ taj isti kilogram košta tri eura“ – objašnjava izvor.

Samo u prošloj godini izvoz ukrajinskih pilića u EU je porastao za 67 posto. Inače, ova ukrajinska kompanija već je imala aferu u EU, gde su je lokalni poljoprivrednici optuživali da zloupotrebljava trgovinski sporazum između Bruxellesa i Kijeva.

Kako su tvrdili, europsko tržište bilo je preplavljeno ukrajinskim pilićima, koji su bili upakirani pod oznakom EU.

„Privredno društvo MHP, sa sjedištem u Ukrajini, podnijelo je prijavu radi preuzimanja kontrole nad društvom ’Perutnina Ptuj‘“, kažu u Komisiji za zaštitu konkurencije.

Postupak je u tijeku i tek po njegovom okončanju, rješenje će biti objavljeno.

U prodavaonicama Konzuma na Balkanu se također nalaze proizvodi prehrambene tvrtke ’Perutnina Ptuj‘, tako da se to ne tiče samo Srbije već svih zemalja koje imaju veze sa ovom tvornicom.

(sputniknews.com)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,