Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Opasnosti digitalnih uređaja: Plavo svjetlo može naškoditi zdravlju vašeg oka!

Opasnosti digitalnih uređaja: Plavo svjetlo može naškoditi zdravlju vašeg oka!

mobitel-ociDa li vaš mobitel oštećuje vaše oči?

Nova istraživanja su potvrdila još jednu zamku suvremene tehnologije: polako vas čini slijepima.

Studija koja je upravo objavljena u znanstvenim izvješćima otkrila je zlokobnu istinu: stalna izloženost plavom svjetlu ljubljenih mobitela i drugih uređaja dovodi do makularne degeneracije povezane sa starošću, jednog od vodećih uzroka sljepoće u svijetu.

Stručnjaci se slažu da plavo svjetlo može biti loše za vaše oči, ali kako se to događa, upravo je otkriveno.

Istraživači sa Sveučilišta Toledo upravo su otkrili kako plavo svjetlo pogađa zdravlje oka.

Dr. Ajith Karunarathne, pomoćni profesor odsjeka za kemiju i biokemiju, komentirao je: “Nije nikakva tajna da plavo svjetlo nanosi našem vidu oštećenje mrežnice oka. Naši pokusi objašnjavaju kako se to događa, i nadamo se da će se stvoriti terapije da se uspori makularna degeneracija, poput nove vrste kapi za oči”.

Prema dr. Karunarathneu, rožnica i leća oka nisu u stanju blokirati ili reflektirati plavo svjetlo. Ova nesposobnost, u kombinaciji s velikim razinama izloženosti, zasigurno je recept za još jednu veliku zdravstvenu katastrofu.

Plava svjetlost i loš vid

Plavo svjetlo se emitira od sunca, kao i od mnogih naših najdražih suvremenih uređaja i naprava – prijenosnih računala, mobitela i tableta, da spomenemo samo nekoliko.

Sve više vremena provedenog ispred zaslona ne dolazi do kao iznenađenje da plavo svjetlo polako, ali sigurno utječe na vid ljudi.

Makularna degeneracija je u porastu, a plavo svjetlo može igrati važnu ulogu u onome što se događa. Trenutno, oko 11 milijuna ljudi u SAD-u ima makularnu degeneraciju – no taj će se broj očekivano​dvostruko povećati do 2050. godine.

Makularna degeneracija uzrokovana je smrću fotoreceptorskih stanica u oku, no kako plavo svjetlo utječe na taj proces, bilo je nepoznato – sve dok dr. Karunarathne i njegov tim nisu otkrili.

Znanstvenici su otkrili da “izloženost plavoj svjetlosti uzrokuje kod mrežnice reakcije koje stvaraju otrovne kemijske molekule u fotoreceptorskim stanicama.”

Retinal je molekula kod fotoreceptora koja prima svjetlost i šalje signale u mozak.

“Trebate stalnu opskrbu molekulama retinala ako želite imati zdravi vid. Fotoreceptori su beskorisni bez retinala, koji se proizvodi u oku” – kaže dr. Karunarathne.

Kasun Ratnayake, iz Karunarathneovog laboratorija, objašnjava da kada se plavo svjetlo i retina susreću, te dolazi do toksične reakcije. “Ako obasjate plavim svjetlom mrežnicu, ono ubija fotoreceptorske stanice dok se signalna molekula na membrani otapa” – kaže Ranayake.

“Fotoreceptorske stanice se ne regeneriraju u oku. Kad su mrtve, one su zauvijek mrtve” – dodao je.

Tim je otkrio da toksičnost plave svjetlosti može ubiti gotovo bilo koju stanicu u tijelu. No postoji nada – vitamin E zapravo može pomoći u zaštiti očiju od loših učinaka plavog svjetla.

Kao što znanstvenici objašnjavaju, otkrili su nešto pozitivno: Alfa tokoferol, oblik vitamina E, prirodni je antioksidans u tijelu i zapravo sprječava umirenje fotoreceptorskih stanica – čak i kada su izložene plavom svjetlu.


NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,