Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » Ako SAD nametne sankcije Saudijskoj Arabiji, ona bi mogla postati prijatelj sa Iranom, trgovati naftom u juanima i pozvati rusku vojsku

Ako SAD nametne sankcije Saudijskoj Arabiji, ona bi mogla postati prijatelj sa Iranom, trgovati naftom u juanima i pozvati rusku vojsku

saudi-rafinerijaAko SAD uvede sankcije Saudijskoj Arabiji, to bi moglo “osuditi američko vlastito gospodarstvo na smrt” – rekao je šef televizijske mreže Al Arabiya

Rijad može postati prijatelj s Iranom, trgovati s naftom u juanima i pozvati rusku vojsku.

Saudijski dužnosnici izjavili su kako bi mogli uzvratiti SAD-u, ukoliko Washington zaprijeti nametanjem sankcija zbog nestanka kolumnista Washington Posta – Jamala Khashoggija.

Turki Aldakhil, generalni direktor saudijske međunarodne televizijske mrežne mreže Al Arabiya, izjavio je kako je Rijad razmišljao o 30 poteza koji bi se mogli poduzeti kao odgovor na moguće sankcije, a mnogi od onih koje spominju su prilično oštri.

U izjavi objavljenoj u nedjelju, insajder kaže kako samo na tržištu nafte Saudijski položaj može ozbiljno povrijediti američke interese.

“Ako je cijena nafte koja je dosegla 80 dolara razljutila predsjednika Trumpa, nitko ne smije isključiti mogućnost da cijena skoči na 100 dolara ili 200 dolara ili da se čak učetverostruči” – napisao je, dodajući kako bi Rijad mogao početi trgovati naftom u kineskom juanu umjesto u američkom dolaru, koji se bori za svoj status kao svjetska rezervna valuta.

Saudijci mogu napraviti geostrateški odmak od Amerike i prema nezinim suparnicima: Kini, Rusiji i Iranu – dodao je Aldakhil.

“Nitko ne može poreći da će posljedice tih sankcija uključivati rusku vojnu bazu u Tabuku” – rekao je, pozivajući se na sjeverozapadnu pokrajinu Saudijske Arabije koja se nalazi na strateški vrijednom mjestu u blizini Crvenog mora, sa svojim trgovačkim putevima.

Kao dio mogućeg približavanja Iranu, Saudijska Arabija može proglasiti “Hamas i Hezbollah iz neprijatelje u prijatelje” – dok bi istovremeno zaustavila razmjenu obavještajnih podataka sa SAD-om i njegovim saveznicima. Trenutačno informacije iz Saudijske Arabije pridonose “zaštiti milijuna zapadnjaka” – istaknuo je.

Naravno, Saudijska Arabija više neće kupovati oružje od proizvođača SAD-a ako se sankcijama da zeleno svjetlom, predviđa Aldakhil, dodajući kako će to smanjiti prodaju američkog naoružanja za dvije trećine. Američke tvrtke također će biti zabranjene na saudijskim tržištima, dodao je.

To su jednostavni postupci koji su dio skupa od 30 drugih postupaka koji će Rijad izravno provesti, prema saudijskim izvorima koji su bliski donositeljima odluka” – navodi se u izvješću.

Rijad ima “mnogo, mnogo karata” u igri, i ako bude prisiljen da se osveti protiv američkih sankcija, i može utjecati na kretanje cijena nafte koja bi mogla narušiti globalno gospodarstvo, rekao je analitičar za RT.

Umjesto toga, Saudijska Arabija vjerojatno će se osloniti na njihov snažan utjecaj u islamskom i arapskom svijetu, rekao je Alibrahim, ističući kako je zemlja “vođa više od 1,8 milijardi muslimana”.

Također je predložio da bi Rijad mogao početi poslovati s drugim zemljama ako SAD odluče zaustaviti prodaju oružja.

“Ako nam nitko iz Amerika neće htjeti prodati oružje, tržište je ogromno. Vjerojatno ako dobijemo, na primjer, oružje iz Rusije, to će biti naprednije od oružja koje je Kongres prodao Saudijskoj Arabiji.”

Saudijska Arabija došla je pod kritike nakon što su je turski dužnosnici optužili za ubojstvo Khashoggija, progonjenog kritičara sadašnjeg Saudijskog vodstva, tijekom posjeta saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako će se Saudije suočiti s “teškom kaznom” ukoliko se navodni zločin potvrdi.


NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , ,