Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » WIKILEAKS: Ekvador je vratio Assangeu komunikaciju i vezu sa svijetom nakon 7-mjesečnog ‘zamračenja’

WIKILEAKS: Ekvador je vratio Assangeu komunikaciju i vezu sa svijetom nakon 7-mjesečnog ‘zamračenja’

assange-internetEkvadorska vlada je nakon sedam mjeseci ukinula ograničenje internetske veze WikiLeaksovom osnivaču Julian Assangeu s vanjskim svijetom i ponovo dopustila kućne posjete

U nedjelju je izvješćeno da je Ekvador odlučio vratiti Assangeov pristup Internetu, komunikaciju mobitelom i dopustiti mu samo kućne posjete njegovog pravnog tima.

WikiLeaks je potvrdio da je Ekvador uklonio ograničenja koja su nametnuta Assangeu u ožujku. Tada je Ekvador spomenuo pisani sporazum koji navodno zabranjuje Assangeu objave poruka koje bi se uplitale u poslove drugih zemalja. WikiLeaks je zanijekao takav dogovor.

“Pozitivno je da je intervencijom UN-a Ekvador djelomično završio izoliranje g. Assangea, iako postoji velika zabrinutost da je njegova sloboda izražavanja mišljenja još uvijek ograničena” – izjavio je Kristinn Hrafnsson, glavni urednik WikiLeaksa.

Dodao je kako je Assange bio svjestan odluke “satima nakon” što su se visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi i posebni izvjestitelj UN-a za slobodu govora David Kaye sastali s predsjednikom Ekvadora, Lenin Morenom.

Tijekom posjeta Ekvadoru, Kaye je pohvalio Morena za promicanje slobode govora i za zaštitu zviždača. U to vrijeme, Assange je još uvijek bio odsječen od svijeta u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu.

Novosti o ponovnom uspostavljanju komunikacije Assangeu prvo je izvijestio Press Association navodeći izvore. Ekvadorska vlada tek treba objaviti službenu komentar.

Assange je zatvoren u ekvadorsku ambasadu od 2012. nakon što mu je tada dodijeljen politički azil od strane tadašnjeg ekvadorskog predsjednika Rafael Correa.

Zviždač se boji da ako napusti zgradu veleposlanstva, će ga uhititi britanske vlasti i izručit će ga SAD-u radi suđenja zbog curenja tajnih dokumenata CIA-e, koji su razotkrili njihove alate za hakiranje i nadzor, kao i druge povjerljive dokumente.

Assangeu je dodijeljeno ekvadorsko državljanstvo 2017. godine, što znači da ne može biti izručen u Velikoj Britaniji osim ako mu se ne ukloni državljanstvo.

Međutim, sudbina jednog od najpoznatijih svjetskih bjegunaca balansirala je na rubu litice od kada je Moreno došao na vlast u svibnju prošle godine.

Moreno je Assangea nazvao “naslijeđenim problemom” i “više nego smetnjom”. U srpnju je Ekvador bio u pregovorima s Velikom Britanijom kako bi protjerao Assangea iz veleposlanstva i da je njegovo izručenje bilo očekivano.

Moreno je kasnije potvrdio da je Ekvador raspravljao o uvjetima pod kojima bi Assange mogao napustiti veleposlanstvo uz pomoć britanske vlasti, ali je naglasio da svaki takav sporazum mora sadržavati jamstvo da London neće predati zviždača SAD-u.

“Ako nam britanska vlada jamči da neće riskirati izručenje u drugu zemlju, pitat ćemo gospodina Assangea da ode, ali prvo ćemo razgovarati sa njegovim pravnim timom.” – rekao je Moreno u kolovozu.

NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,