Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » DRŽAVNI TAJNIK SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA: ‘Cijeli Bliski istok’ bi trebao izgledati poput Izraela

DRŽAVNI TAJNIK SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA: ‘Cijeli Bliski istok’ bi trebao izgledati poput Izraela

pompeo-izraelIzrael je sve ono što Amerika želi da bude na Bliskom istoku, izjavio je u govoru američki državni tajnik Mike Pompeo, dok je prijekorima kritizirao pristup Obamine administracije prema Iranu koji je sličio “Disneyjevim filmovima”

Govoreći na godišnjoj večeri Židovskog institutu za nacionalnu sigurnost Amerike (JINSA) u Washingtonu u srijedu, Pompeo je tvrdio da je Izrael “demokratski i prosperitetan, želi mir, to je dom slobodnog tiska i uspješnog gospodarstva” – nazvavši ga… “Svime onime što želimo da čitav Bliski istok izgleda u budućnosti”.

Izraelski neprijatelj broj jedan – Iran, ima “korumpirane vođe” koji “napadaju ljudska prava vlastitog naroda i financiraju terorizam u svakom kutku Bliskog istoka” – naglasio je Pompeo.

Spomenuo je čak i Obaminu administraciju zbog pokušaja rješavanja problema s Iranom na miran način.

“Predsjednik Obama je mislio da ako bi napravio opasne ustupke, uklonio ekonomske sankcije i poslao avion pun novca u Tehera, da bi na način mogao prisiliti iranske vođe da se ponašaju “normalno” … ali ti čelnici su kao iz Disneyevih filmova” – rekao je Pompeo i nastavio uspoređivati iranske vođe sa filmskim zlikovcima: “Oni su stvarni. Oni su ubojice i financiraju terorizam koji danas uzvikuje “Smrt Americi”.”

Nakon desetljeća predsjednika Sjedinjenih Država, koji su barem održavali fasadu poštenih pregovarača između Izraela i njegovih arapskih susjeda, Trumpova administracija je skroz prešla na Izraelovu stranu.

Američko veleposlanstvo premješteno je iz Tel Aviva u Jeruzalem, priznavajući izraelsku tvrdnju da ima pravo na taj grad, kršeći rezolucije UN-a i dovodeći do ogorčenja većine muslimanskog svijeta.

Washington je također smanjio sredstva donacija UN-a za pomoć raseljenim Palestincima, kao i izravnu pomoć palestinskim vlastima i Gazi.

U međuvremenu su izraelske snage usmrtile gotovo 200 i ozlijedile više od 20.000 Palestinaca koji su od ožujka prosvjedovali duž ograde na granici u Gazi.

Uz svoju neopredijeljenu podršku Izraelu, SAD je pod Trumpom ubacio u petu brzinu u otvorenom neprijateljstvu s Iranom.

Trump je u ožujku napustio nuklearni sporazum iz 2015. koji je ispregovaran s Obaminom administracijom i ponovno je nametnuo širok raspon sankcija Teheranu.

Američki diplomati su otišli tako daleko da prijete drugim zemljama ako i dalje budu imali trgovinske odnose s Iranom da će biti kažnjeni zbog toga.

NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , ,