Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » ‘NOVI FINANCIJSKI POREDAK’: Švicarska se priključuje novom međubankovnom platnom sustavu neovisnom od Amerike

‘NOVI FINANCIJSKI POREDAK’: Švicarska se priključuje novom međubankovnom platnom sustavu neovisnom od Amerike

svicarska-zastavaBern će sudjelovati u bilo kojem novom platnom sustavu ako je stvoren kao alternativa Društvu za međubankovnu financijsku telekomunikaciju (SWIFT), izjavio je švicarski veleposlanik u Moskvi Yves Rossier

Švicarski stav po pitanju stvaranja platnih kanala koji su neovisni o Sjedinjenim Državama vjerojatno se neće razlikovati od pozicije drugih zemalja, rekao je Rossier za RIA Novosti.

Dodao je kako njegova zemlja može sudjelovati u postavljanju alternative SWIFT-u.

“Ako u financijskom sektoru dođe do bilo kakvih novih zbivanja, pomno ćemo ih pratiti, ali to je očito razmišljanja u EU, a ne u Švicarskoj … Ali ako se pojavi novi sustav plaćanja, svaka će zemlja sudjelovati u tome, uključujući nas, naravno, zašto ne” – rekao je ovaj diplomat.

SWIFT je financijska mreža koja pruža prekogranične transfere visoke vrijednosti klijentima širom svijeta.

Tvrtka ima sjedište u Belgiji, ali njezin odbor uključuje rukovoditelje američkih banaka sa američkim saveznim zakonom koji omogućuje administraciji da djeluje protiv banaka i regulatora širom svijeta.

Ova tvrtka podržava većinu međubankovnih komunikacija i poruka, povezujući preko 11.000 financijskih institucija u više od 200 zemalja i teritorija.

Pitanje postavljanja sustava koji bi dopustio Bruxellesu da bude neovisan u svojim financijskim operacijama od Washingtona, u posljednje je vrijeme u velikoj mjeri raspravljano, osobito nakon američkog povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Prošlog tjedna je šefica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini izjavila kako EU blok radi na stvaranju posebnih kanala plaćanja za poslovanje s islamskom republikom Iranom.

Teheran je također rekao kako je razmotrio uspostavljanje mehanizama za trgovinu nafte kako bi zaobišao američke sankcije.

Očekuje se kako će Bijela kuća pritisnuti Teheran blokirajući njezin izvoz nafte u studenom, što bi moglo zaustaviti transport od oko dva milijuna barela dnevno, odnosno 50 posto iranskog izvoza.

U svibnju, američki predsjednik Donald Trump priopćio je američko povlačenje iz Zajedničkog opsežnog plana djelovanja (JCPOA). Kazao je kako bi bilo koje zemlje ili tvrtke koje provode transakcije s Iranom bile odgovorne za sekundarne sankcije.

EU je zatražila od Washingtona da odobri izuzeća europskim tvrtkama, ali Trump je odbacio žalbu, rekavši da bi izuzeća trebala biti učinjena samo ako bi imale koristi od državne sigurnosti SAD-a.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , ,