Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NAPOKON RAZOTKRIVENI DREVNI SPISI: Dešifriran magijski priručnik koptskih kršćanskih vradžbina iz Egipta

NAPOKON RAZOTKRIVENI DREVNI SPISI: Dešifriran magijski priručnik koptskih kršćanskih vradžbina iz Egipta

kopti-spisiDrevni papirus s dva oblika nalik pticama, koji se nalazi naSveučilištu Macquarie, napisan je na koptskom i donedavno nitko ga nije uspio dešifrirati

Međutim, upravo je taj alfabet poslužio kao kostur za razotkrivanje…

Prevoditelji sa Sveučlišta iz Strasbourg u Francuskoj predvođeni Korshi Dosoom, uspeli su dešifrirati zbunjujući kod koji je u javnosti prvenstveno prepoznat zbog navedenih struktura koje su, prema mišljenjima nekih, povezane lancem.

Rad o ovom dokumentu izašao je u časopisu „Žurnal za koptske studije“. Pretpostavlja se da je star oko 1.300 godina, što ne znači da nije reijč o kopiji nekih ranijih dokumenata.

U vremenima kada je krišćanstvo bujalo na sjeveru Afrike, autori su se odlučili na skrivanje i šifriranje, da ne bi prošli kao njihovi prethodnici gnostici s apokrifnim evanđeljima.

Tako se krilata stvorenja gledaju, odmjeravaju i udovima okružuju, najvjerojatnije vezana lancem. Desna kreatura ima dva uha ili roga, obje krase perje i ljuske, a pretpostavlja se da su različitih spolova.

Zašto tolika simbolika i šifriranje?

Vjerovatno jer je u pitanju magijski priručnik napisan na koptskom, što nije bilo pretjerano popularno u tom vremenu.

„Pozivam se na tebe, poznatog kao Krista, Boga Izraelovog…“ Kasnije se spominju razrješenja, djeca Adamova, pa se pretpostavlja da pasus ima veze s progonom iz rajskog vrta.

Navodi se i Ahitofel, čovek koji je izdao kralja Davida, ali bez dodatnih objašnjenja. Tako da definitivno postoji povezanost između ritualne magije i pojedinih dijelova same Biblije.

Kao da je riječ ili o zabranjenoj praksi ili o poštovanju prirodnih sila. Dosoo tumači kako je ovo zapravo samo djelić većeg teksta, možda čak i magijskog obrednika za neku širu svrhu, ali na temelju ovih fragmenata teško je dati veće zaključke.

Ljubavna magija Kopta, kršćana i Egipćana

Jedno je sigurno, naslovna slika služi da se impresionirao polaznik ili praktikant i da prije rituala bude uljuljkan u željenu atmosferu. Dosoo smatra da dešifrirani materijal ima veze sa ljubavnom magijom.

„Kršćanski tekstovi iz Egipta u kojima se koriste ljubavne čarolije impliciraju kako nije problem u ljubavi, već u nedostupnosti — muškarac nema pristup djevojci zato što nisu vjenčani, zato što je pod nečijom zaštitom ili zato što je udana za nekog drugog“.

Zato se magijom razbijaju ljubavni trokuti ili se „omađija“ željena osoba.

Zanimljivo, znanstvenici kao misteriju navode i sam dolazak papirusa u njihove ruke.

Naime, ne postoje dokumenti o donaciji ili otkupu priručnika na Sveučlišta. Samim tim, nije jasno kako se našao u arhivi. Smatra se da je dospio u Australiju do 1985. godine, kao zaseban papirus ili dio nekog većeg zapisa, poput recimo „Priručnika za ritualne moći“.

Kako sporazum UNESCO-a o antikvitetima zabranjuje skladištenje svih artefakata koji su nakon 1972. napustili zemlju porijekla, znanstvenicima trenutno odgovara situacija u kojoj nije poznat datum prijema. U suprotnom bi isti bio dodjeljen Ministarstvu antikviteta Egipta, pa bi ekspertiza bila značajno otežana.

Bilo kako bilo, ovo je jedan od najznačajnijih fragmenata ritualne i ljubavne magije iz navedenog razdoblja, koji vjerno pokazuje kako se gnostička i staroegipatska magija razvijala i spajala sa novonastalom tradicijom kršćanstva.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,