Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » VELIKA CIJENA KOJE SU PLATILE ČLANICE EU: Sankcije Rusiji koštale su Mađarsku 8 milijardi dolara, kaže ministar vanjskih poslova

VELIKA CIJENA KOJE SU PLATILE ČLANICE EU: Sankcije Rusiji koštale su Mađarsku 8 milijardi dolara, kaže ministar vanjskih poslova

orban-sankcijeMađarska ekonomija izgubila je gotovo 8 milijardi dolara zbog ograničenja izvoza u Rusiju nametnutog od strane Bruxellesa kao dio sankcija protiv Moskve, izjavio je ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto

Ministar je rekao da članice bloka trebaju održati konzultacije o tome koliko su uspješne mjere sankcija, koje su bile uvedene protiv Moskve već u 2014. godini.

To je legitimno pitanje, budući da su sankcije nanijele znatnu štetu mađarskoj ekonomiji, kazao je on u intervjuu ruskom kanalu Russia-24.

Szijjarto je istaknuo da je Mađarska bila ranije drugi najveći ruski trgovinski partner, ali je pala na 12. mjesto. Zapravo, mađarske tvrtke su izgubile gotovo 8 milijardi dolara usred ograničenja izvoza.

Bruxelles je uveo teške restriktivne mjere prije četiri godine zbog navodne uključenosti Rusije u sukob u istočnoj Ukrajini i ponovnog ujedinjenja s Krimom.

Sankcije su usmjerene na financijske, energetske i obrambene sektore Rusije, zajedno s nekim vladinim dužnosnicima, poslovnim ljudima i javnim osobama.

Moskva se osvetila nametanjem embarga na poljoprivredne proizvode, hranu i sirovine zemljama koje su se pridružile sankcijama. Od tada su obje strane proširile mjere.

Ranije ovog mjeseca, ministar vanjskih poslova Mađarske pozvao je EU da se uključi u dijalog i iskrenu i izravnu raspravu po pitanju sankcija.

“Pogledajmo stvari je li to pomoglo europskim gospodarstvima, bilo da je pomoglo ruskom gospodarstvu ili da li je to pomoglo uništiti rusko gospodarstvo, i da li je pomoglo provesti sporazume Minska, i tako dalje…” – rekao je Szijjarto.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , , ,