Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Vlada Velike Britanije priznala: Ime ‘Muhamed’ je najpopularnije ime za novorođenu djecu u zemlji

Vlada Velike Britanije priznala: Ime ‘Muhamed’ je najpopularnije ime za novorođenu djecu u zemlji

london-molitvaMuhamed je najpopularnije ime novorođenih dječaka u engleskim regijama London, West Midlands i Yorkshire i Humber u 2017. godini, prema statistikama vlade, s pravopisnim varijacijama u imenu koje su ga dovele na prvo mjesto diljem Engleske i Walesa

Službeno, ime “Oliver” je ostalo najpopularnije ime za novorođenče u cijeloj zemlji, sa 6.259 novorođenih prošle godine.

Ipak, tradicionalno englesko ime je otišlo na drugo mjesto kada se uključe zajedničke varijacije pravopisa imena Muhamed, uključujući imena Mohammeda i Muhammeda, koji zastupaju imena 6.510 novorođenčadi.

Jednoznačne razlike u pravopisu imena između tri varijante proizlaze iz transliteracije s arapskog na latinski pravopis, što može biti neprecizno i​različito se tumačiti diljem islamskog svijeta.

Uzimajući tri engleska prijevoda istoga arapskog imena kao što je Muhamed, postavilo je to ime među najpopularnijim imenima dječaka u Engleskoj i Walesu svake godine od 2011. godine do danas, piše Breitbart.

Službeno ime Oliver također ima kontrakciju, Ollie, navedeno kao broj 86. na listi. Računajući zajedno, Oliver i nadimak Ollie, rođeno je 7.047 dječaka 2017. godine sa tim imenom.

Olivia, ženstvena varijanta Olivera bila je najpopularnije ime kod djevojčica u 2017. godini, a slijede imena Amela, Isla i Ava, od kojih su sva ova imena nedavno postala popularna.

Statistika koju Ured državne statistike svake godine objavljuje u rujnu također je prekinula tradiciju najpopularnijih imena po regijama.

Dok se ime Muhamed uopće nije pojavilo u deset najboljih mjesta u zemalji, to ime je bilo najpopularnije čak i bez varijacija pravopisa na sjeverozapadu zemlje, u Yorkshireu i Humberu, West Midlandsu i Londonu. Došlo je na drugo mjesto na sjeverozapadu.

Varijacije imena Muhamed, ime Mohammed je također bilo u prvih deset u Yorkshireu i West Midlandsu.

Velika Britanija nije jedina europska zemlja u kojoj je ime Muhamed doživjelo naglo i masivno povećanje popularnosti u proteklom desetljeću.

Breitbart London izvijestio je u siječnju o njemačkoj novorođenčadi među kojima je ime Muhamed došlo sa 97. na 26. mjesto najpopularnijeg imena u manje od jednog desetljeća. Kao u Velikoj Britaniji, ta brojka ne uzima u obzir varijante pravopisa.

U Austriji je ime Muhamed bilo treće najpopularnije ime za dječaka u 2017. godini iza Aleksandra i Maksimilijana.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,