Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » POVJERENICA EUROPSKE UNIJE: Vijesti moraju biti strogo nadzirane kako bi se zaustavila ‘mržnja’ i ‘nacionalizam’

POVJERENICA EUROPSKE UNIJE: Vijesti moraju biti strogo nadzirane kako bi se zaustavila ‘mržnja’ i ‘nacionalizam’

vera-internetPovjerenica EU Vera Jourova je pozvala na nove striktnije regulacije vijesti, kako u tisku tako i na internetu, kako bi zaustavio uspon “govora mržnje” i “nacionalizma”

Govoreći na Forumu o temeljnim pravima u Beču, Jourova je kazala kako se u medijima mora spriječiti “širenje dezinformacija”.

“Opasna” verzija nacionalizma “nije samo vidljiva u rastućoj popularnosti ekstremnih stranaka”, već je vidljiva i u političkom mainstreamu, koji “prihvaća dio te retorike podjele” – upozorila je povjerenica.

I mislimo da svi znamo što je točno ona mislila na “akciju”. Usput, njezina puna titula je Europski povjerenik za pravdu, potrošače i ravnopravnost spolova, ako možete zamisliti takvu stvar.

Drugim riječima, ako ste za malo ili nimalo “imigracije”, to se sada naziva “isključivanjem”. Ako imate stav da su neke kulture (kao što je vaša) dostojnije od drugih, to je “mržnja”.

Ako imate ljubav prema nekoj zemlji u EU, to je “opasni nacionalizam”.

“Mediji mogu izgraditi kulturu dijaloga ili sijati podjele, širiti dezinformacije i poticati isključivanje”, rekla je povjerenica.

“TheBrexit rasprava je najbolji primjer. Političari bi trebali “pokazati odgovornost” i “suzdržanost”, i moraju “shvatiti da njihove riječi potiču neke ljude na djelovanje.”

Češka političarka je ukazala na ekstremno desne prosvjede u njemačkom gradu Chemnitzu, “anti-Sorosevsku kampanju u Mađarskoj ili rastuću anti-muslimansku ili anti-romsku retoriku” kao primjere kada su “isključivanje, diskriminacija i nedostatak poštovanja prema manjinama došli sa margina u centar zbivanja, te se nisu susreli sa dovoljno otpora medija, političara ili čelnika”.

Mediji su “od ključne važnosti za držanje političara u okvirima i određivanje granica onoga što je “neprihvatljivo” u društvu, istaknula je Jourova, prije no što je pokazala naslovnu stranicu britanskog tabloida koji je prozvao vođe EU-a “prljavim štakorima”.

Također je pozvala na potencijalnu novu regulaciju medija, rekavši kako će “zagovarati europski pristup medijima temeljenim na kvaliteti i pametnoj regulaciji, ako to bude potrebno”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,