Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » GLAVNI TAJNIK UN-a: ‘Novi Svjetski Poredak je sve kaotičniji, a imamo još samo dvije godine prije nego za klimatske promjene bude prekasno’

GLAVNI TAJNIK UN-a: ‘Novi Svjetski Poredak je sve kaotičniji, a imamo još samo dvije godine prije nego za klimatske promjene bude prekasno’

un-klimatske“Ako ne promijenimo smjer u iduće dvije godine, klimatske promjene možda nećemo moći zaustaviti”

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je u utorak da je novi svjetski poredak “sve kaotičniji”, da nema povjerenja te da pomaci u ravnoteži snaga povećavaju rizik od izbijanja sukoba, no za to nikoga nije okrivio.

Uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa koji će na Općoj skupštini UN-a braniti američki suverenitet, Guterres je pred 193 članice istaknuo da je multilateralizam na udaru u trenutku kada je najpotrebniji.

“Čelnici su dužni brinuti o svojim narodima. Ali još važnije, kao čuvari općeg dobra, imamo dužnost poticati i podupirati reformirani, osvježeni i ojačani multilateralni sustav”, izjavio je Guterres.

Pozvao je svjetske vođe da se ponovno obvežu na poštivanje poretka utemeljenog na pravilima, s UN-om u njegovu središtu, i usprotivio se širenju “politike pesimizma”.

“Oni koji u svojim susjedima vide neprijatelje mogu izazvati problem tamo gdje ga nema. Oni koji zatvaraju svoje granice zakonitim migracijama samo daju vjetar u leđa krijumčarima”, kaže glavni tajnik. “A oni koji ignoriraju ljudska prava u borbi protiv terorizma hrane upravo onaj radikalizam protiv kojeg se bore”, dodao je.

Svjetske čelnike je također pozvao da se ambicioznije bore protiv klimatskih promjena i najavio summit o klimi u rujnu iduće godine.

Trumpova administracija povukla se prošle godine iz Pariškog sporazuma o smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova.

“Ako ne promijenimo smjer u iduće dvije godine, klimatske promjene možda nećemo moći zaustaviti”, naglasio je Guterres.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , ,